Zeleninové karbanátky z kapusty
19. 2. 2019 kapusta kapustové karbanátky karbanátky zeleninové karbanátky
Vegetariánská verze si nese typickou chuť kapusty, jemně nahořklou, kterou však zjemní dobře vyvážená kombinace česneku, cibulky a černého koření. Kapusta je navíc výborným zimním jídlem bohatým na vitamin C, posiluje imunitu i cévy.
Potřebujeme:
400 g kapusty
1 lžičku soli
1 větší cibule
5 stroužků česneku
1 vejce
1 ks bílého pečiva (houska, rohlík)
2 lžíce pohankových vloček
Olej a strouhanku na obalení
Postup:
Housku nebo rohlík namočíme na chvíli do vody, vymačkáme a dáme do misky. Přidáme pohankové vločky (vsáknou přebytečnou šťávu), najemno nasekanou cibuli, česnek a vejce, osolíme, opepříme a smícháme.
Kapustu nakrájíme na asi půlcentimetrové proužky (necháme je dlouhé, aby se karbanátky nerozpadaly) a uvaříme v páře – do nádoby Multicookeru dáme hrnek vody, parní nástavec, navolíme program Steam (vaření v páře) na 15 minut. Listy necháme vychladnout a vymačkáme z nich vodu. Přidáme do připravené směsi s vajíčkem a promícháme. Tvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance. Pokud je směs příliš měkká a řídká, zahustíme trochou pohankových vloček.
Smažíme na programu FRY s 2 lžícemi oleje z obou stran. Výborně chutnají s bramborovou kaší. Housku navíc zcela můžeme nahradit pohankovými vločkami.