Zapečená brokolice s těstovinami

Vařit pokrm můžete přímo v nádobě hrnce. Ale co když chcete jen jednu nebo dvě porce? Použijte zkrátka vnitřní formu na pečení – nyní jsme po ruce měli jen hliníkovou. Při použití formy vystelte nádobu hrnce pečicím papírem, aby se zabránilo kontaktu kovů.

2 porce / 45 minut

Potřebujeme:

200 g rostlinných těstovin (zvolila jsem z cizrny), ale klidně použijte i klasické těstoviny

1 zelenou cibulku, drobně nasekanou

200 g růžiček brokolice

1 lžičku francouzské dijonské hořčice

200 ml sladké smetany (min. 30 %)

200 ml zeleninového vývaru

100 g strouhaného sýra (čedar, parmazán)

hrst jemně nasekaných lístků petrželky

1 lžička provensálského koření

špetka muškátového oříšku

sůl, pepř

Volitelné: 2 lžíce čerstvé strouhanky nebo mletých ořechů na vrch k posypání a zapečení

Postup:

Nejdříve povaříme těstoviny do poloměkka – postupujte podle návodu na obalu! Brokolici krátce uvaříme v páře na programu STEAM – stačí 10 minut s 200 ml vody. Pak ji rychle zchladíme ve studené vodě – zachová si krásnou zelenou barvu!

Hrnec nastavíme na program smažení (FRY) cca 8 minut. V nádobě hrnce zpěníme na oleji cibulku, přilijeme vývar, smetanu a lžíci hořčice – vše dobře zamícháme a dochutíme solí, mletým pepřem a přidáme špetku muškátového oříšku. Nakonec vsypeme polovinu nastrouhaného sýra a petrželku. Poté dáme omáčku na chvíli stranou a hrnec vytřeme papírovou utěrkou do sucha.

Do misky (zvolila jsem hliníkovou) vložíme promíchané těstoviny s brokolicí, zalijeme omáčkou a posypeme sýrem a provensálským kořením. Necháme zapéct v nádobě hrnce vystlaném pečicím papírem – zvolíme program OVEN 17 minut – 140 °C. S druhou miskou zopakujeme stejný postup. Výhodou je, že miska udrží pokrm dlouho teplý, což oceníme, pokud připravujeme víc jídel najednou.

TIP: Použití hliníkové, odolné skleněné nebo keramické misky umožňuje pokrm zapéct pod grilem a vytvořit křupavou krustu. Pro ty, co milují křupavé kůrky, posypejte zapečenou brokolicí mletými ořechy nebo strouhankou a vložte na pár minutek (cca 8 minut) pod gril.

Sdílejte