Vietnamská polévka Phó

4 porce / časová náročnost 90 minut, příprava 30 minut

Kdo jednou navštívil Vietnam, bude si ho jistě pamatovat podle této syté nudlové polévky. Díky výrazné chuti a vůni zázvoru, koriandru, badyánu a černého koření, je velmi oblíbená i v Čechách.

Potřebujeme

2 morkové kosti, 500 g hovězí oháňky, 500 g hovězí kližky, 500 g falešné svíčkové, kýty či plece,

80 g čerstvého zázvoru, 1 celou skořici, 1 větší cibuli, 2 červené cibule, 5 hvězdiček badyánu,

3–4 tobolky kardamomu, svazek koriandru, 4 jarní cibulky, svazek zelené perily (vietnamské máty),

svazek mexického koriandru, balení klíčků mungo, 2–3 chilli papričky, nakrájené nadrobno,

4 porce rýžových nudlí, 1 citrón, nakrájený na klínky

 

Příprava vývaru

1. Zázvor podélně rozpůlíme, nakrájíme a naklepeme paličkou na maso. Spolu s ostatním kořením

a rozpůlenou cibulí ho pražíme nasucho v programu FRY (Smažit) po dobu asi 3 minut. Řídíme se

zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá. Připravené dáme stranou.

2. Aby byl vývar čirý, vložíme kosti do hrnce a zalijeme je studenou vodou, poté přivedeme

k varu v programu FRY (Smažit), slijeme, kosti omyjeme a postup zopakujeme, přidáme navíc

hovězí oháňku. Pokud se na hladině objeví tmavá pěna jako v předchozím případě, postup ještě

zopakujeme, v opačném případě světlou pěnu shora sebereme.

3. Poté přidáme do hrnce předem opražené koření, sůl a kližku. Nastavíme program BROTH (Vývar)

na 90 minut. Na závěr dosolíme nebo ochutíme rybí omáčkou.

 

Příprava polévky

Suroviny připravujeme těsně před servírováním. Pho podáváme v hlubokých miskách.

1. Bylinky propláchneme ve vodě. Perila se jí i se stonkem, pouze ulomíme dřevnatější část

(jako u chřestu).

2. Vařenou kližku anebo syrovou falešnou svíčkovou (kýta, plec) nakrájíme na tenké plátky.

3. Na talíř si připravíme klíčky mungo, nadrobno nakrájený mexický koriandr, mladou cibulku na

proužky a na kolečka nakrájenou červenou cibuli. Podle chuti přidáváme klíčky, koriandr, perilu.

Chuť polévky dotáhne citrón a chilli.

4. Nudle namočíme na 1 hodinu do studené vody. Poté asi na 30 sekund ponoříme do vroucí vody

v sítku a rovnoměrně rozdělíme do misek, kde ještě nabobtnají.

5. Na nudle rozložíme maso a přidáme nasekaný koriandr, jarní cibulku a nakrájenou červenou

cibuli. Vše zalijeme horkým vývarem a ihned podáváme.

 

Sdílejte