Vietnamská polévka Phó
24. 1. 2018 asijská kuchyně oběd polévka
4 porce / časová náročnost 90 minut, příprava 30 minut
Kdo jednou navštívil Vietnam, bude si ho jistě pamatovat podle této syté nudlové polévky. Díky výrazné chuti a vůni zázvoru, koriandru, badyánu a černého koření, je velmi oblíbená i v Čechách.
Potřebujeme
2 morkové kosti, 500 g hovězí oháňky, 500 g hovězí kližky, 500 g falešné svíčkové, kýty či plece,
80 g čerstvého zázvoru, 1 celou skořici, 1 větší cibuli, 2 červené cibule, 5 hvězdiček badyánu,
3–4 tobolky kardamomu, svazek koriandru, 4 jarní cibulky, svazek zelené perily (vietnamské máty),
svazek mexického koriandru, balení klíčků mungo, 2–3 chilli papričky, nakrájené nadrobno,
4 porce rýžových nudlí, 1 citrón, nakrájený na klínky
Příprava vývaru
1. Zázvor podélně rozpůlíme, nakrájíme a naklepeme paličkou na maso. Spolu s ostatním kořením
a rozpůlenou cibulí ho pražíme nasucho v programu FRY (Smažit) po dobu asi 3 minut. Řídíme se
zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá. Připravené dáme stranou.
2. Aby byl vývar čirý, vložíme kosti do hrnce a zalijeme je studenou vodou, poté přivedeme
k varu v programu FRY (Smažit), slijeme, kosti omyjeme a postup zopakujeme, přidáme navíc
hovězí oháňku. Pokud se na hladině objeví tmavá pěna jako v předchozím případě, postup ještě
zopakujeme, v opačném případě světlou pěnu shora sebereme.
3. Poté přidáme do hrnce předem opražené koření, sůl a kližku. Nastavíme program BROTH (Vývar)
na 90 minut. Na závěr dosolíme nebo ochutíme rybí omáčkou.
Příprava polévky
Suroviny připravujeme těsně před servírováním. Pho podáváme v hlubokých miskách.
1. Bylinky propláchneme ve vodě. Perila se jí i se stonkem, pouze ulomíme dřevnatější část
(jako u chřestu).
2. Vařenou kližku anebo syrovou falešnou svíčkovou (kýta, plec) nakrájíme na tenké plátky.
3. Na talíř si připravíme klíčky mungo, nadrobno nakrájený mexický koriandr, mladou cibulku na
proužky a na kolečka nakrájenou červenou cibuli. Podle chuti přidáváme klíčky, koriandr, perilu.
Chuť polévky dotáhne citrón a chilli.
4. Nudle namočíme na 1 hodinu do studené vody. Poté asi na 30 sekund ponoříme do vroucí vody
v sítku a rovnoměrně rozdělíme do misek, kde ještě nabobtnají.
5. Na nudle rozložíme maso a přidáme nasekaný koriandr, jarní cibulku a nakrájenou červenou
cibuli. Vše zalijeme horkým vývarem a ihned podáváme.