Vepřové koleno na medu, chilli a černém pivu

Ať láska klidně prochází žaludkem, protože pak nás alespoň nebudou bolet srdce. Je to zkrátka bašta pro celou rodinu a pro ty, kdo jí zdravě, je třeba připomenout, že vepřové koleno je vynikajícím zdrojem přírodního kolagenu. V hrnci si ho připravíte za 2,5 až 3 hodiny pomalým vařením (SLOW-COOK) a pak rovnou snězte, nebo nechejte ještě zapéct v troubě na dodělání křupavé kůrky.

Potřebujeme:

1 vepřové koleno

1 větší mrkev

1 střední petržel

1-2 chilli

3 lžíce oleje nebo sádla

Na marinádu:

1 červená cibule

3 stroužky drceného česneku

1 lžíce grilovacího koření bez soli

0,5 litru černého piva

2 lžíce dijónské hořčice

2 lžíce medu

2 stonky rozmarýnu

pepř, bobkový list

 

Postup:

Nejprve si připravíme marinádu. Cibulku a česnek opečeme na oleji dozlatova, přidáme lžíci grilovacího koření, zamícháme. Necháme vychladnout. Přidáme med, hořčici a směsí potřeme jemně naříznuté koleno. Zalijeme pivem do větší nádoby, necháme marinovat přes noc v lednici.

Multicooker nastavíme na program FRY 30 minut a vepřové koleno důkladně opečeme ze všech stran – chytne pěknou barvu.

Pak do marinády přidáme trochu soli, rozpůlenou mrkev a petržel, bobkový list a celé kuličky koření, rozmarýn, 1 nakrájenou chilli papričku a nastavíme program Slow-cook (pomalé vaření) na 3 hodiny a 90 °C.

Vepřové koleno bude perfektně připravené a šťavnaté. Vývar můžete nechat zredukovat a podle chuti ho doslaďte medem nebo solí. Servírujte s chlebem, hořčicí, křenem a kyselou okurkou.

TIP: Pokud by vám chyběla křupavá krusta, nechte koleno na závěr dopéct v klasické horkovzdušné troubě anebo pod grilem cca 20 minut – pouze na dodělání kůrky.

 

Sdílejte