Vepřové koleno na medu, chilli a černém pivu
29. 4. 2019 hlavní chod pomalé vaření vepřové koleno
Ať láska klidně prochází žaludkem, protože pak nás alespoň nebudou bolet srdce. Je to zkrátka bašta pro celou rodinu a pro ty, kdo jí zdravě, je třeba připomenout, že vepřové koleno je vynikajícím zdrojem přírodního kolagenu. V hrnci si ho připravíte za 2,5 až 3 hodiny pomalým vařením (SLOW-COOK) a pak rovnou snězte, nebo nechejte ještě zapéct v troubě na dodělání křupavé kůrky.
Potřebujeme:
1 vepřové koleno
1 větší mrkev
1 střední petržel
1-2 chilli
3 lžíce oleje nebo sádla
Na marinádu:
1 červená cibule
3 stroužky drceného česneku
1 lžíce grilovacího koření bez soli
0,5 litru černého piva
2 lžíce dijónské hořčice
2 lžíce medu
2 stonky rozmarýnu
pepř, bobkový list
Postup:
Nejprve si připravíme marinádu. Cibulku a česnek opečeme na oleji dozlatova, přidáme lžíci grilovacího koření, zamícháme. Necháme vychladnout. Přidáme med, hořčici a směsí potřeme jemně naříznuté koleno. Zalijeme pivem do větší nádoby, necháme marinovat přes noc v lednici.
Multicooker nastavíme na program FRY 30 minut a vepřové koleno důkladně opečeme ze všech stran – chytne pěknou barvu.
Pak do marinády přidáme trochu soli, rozpůlenou mrkev a petržel, bobkový list a celé kuličky koření, rozmarýn, 1 nakrájenou chilli papričku a nastavíme program Slow-cook (pomalé vaření) na 3 hodiny a 90 °C.
Vepřové koleno bude perfektně připravené a šťavnaté. Vývar můžete nechat zredukovat a podle chuti ho doslaďte medem nebo solí. Servírujte s chlebem, hořčicí, křenem a kyselou okurkou.
TIP: Pokud by vám chyběla křupavá krusta, nechte koleno na závěr dopéct v klasické horkovzdušné troubě anebo pod grilem cca 20 minut – pouze na dodělání kůrky.