Velikonoční nádivka z hrnce
27. 3. 2018 hlavní chod velikonoční nádivka
Kopřivám se ze země pořád nechce, Velikonoce jsou za pár dní, a my si proto museli pomoci petrželkou a špenátem. Tato velikonoční nádivka je plná chuti, krůtí maso, špenát a jemná česneková příchuť jí dodávají šmrnc.
Potřebujeme
- 5 rohlíků nakrájených nadrobno
- 3 vejce
- 100 ml plnotučného mléka
- 100 ml silného vývaru
- 200 g krůtího masa (případně jiné bílé maso)
- 1 cibule
- lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce másla
- listový špenát
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- nasekaná petrželka
- ½ lžičky prášku do pečiva
Příprava
Den předem si nakrájíme rohlíky a necháme je vyschnout. Lépe si pak udrží tvar. Před namočením je ještě zlehka opeču na másle se stroužkem česneku.
Stejně tak maso si připravíme den předem. Krůtí stehenní plátky nakrájíme na malé kostičky, zlehka osmahneme na programu FRY asi 8 minut, přidáme pepř, cibuli a dotáhneme na programu dušení (STEW) asi 20 minut. Necháme vychladnout a druhý den použijeme do nádivky.
Postup nádivka
Nejdříve velmi zlehka osmahneme špenátové listy na česneku a másle. Na programu FRY nechávám max. 1 minutu.
Nakrájené kousky rohlíku vsypeme do větší mísy, zalijeme mlékem a vývarem. Sušší rohlíky sají více tekutin, takže pokud je třeba, klidně ještě dolijte vývarem. Rohlíky pak promícháme s prošlehanými žloutky, rozpuštěným máslem, krůtím masem, nasekanou petrželkou a půl lžičkou prášku do pečiva. Do směsi pak přidáme sůl, pepř a trochu muškátového oříšku a na závěr ušlehaný tuhý sníh z bílků – vše opatrně promícháme.
Půlku směsi nalijeme do nádoby hrnce, přikryjeme připraveným listovým špenátem a zbytek vylijeme navrch.
Necháme péct 45 minut na programu OVEN 120°C a je-li třeba, necháme dopéct ještě 10 minut na 130 °C – tím vytvoříme chutnou kůrku.