Vaření těstovin v multicookeru Catler
28. 3. 2019 příprava těstovin těstoviny těstoviny al dente vaření těstovin
Další z obecných návodů, jak pracovat se surovinami v našem Multicookeru, se týká těstovin. Vyzkoušeli jsme vařit těstoviny vaječné, bezvaječné, semolinové z tvrdé pšenice, celozrnné, „obyčejné nebo i BIO“, dražší i levnější a velmi jednoduchým postupem to zvládnete.
Těstoviny by měly být uvařené al dente tedy na zkus, což znamená ani tvrdé nebo příliš měkké. Základem pro dobrý výsledek jsou však kvalitní těstoviny, které můžete posoudit i pohledem – ty kvalitní mají jednotné nažloutlé zbarvení bez bílých nebo tmavých skvrn. Stejně tak voda, ve které se vařily, by měla zůstat nezakalená. Levné a méně kvalitní těstoviny se v důsledku vysokého množství škrobu, který se uvolňuje do vody, rychle rozvaří. Vychytat ideální dobu vaření pro tento druh těstovin je velmi těžké, a ani nám se to úplně nepodařilo.
Vaření těstovin v Multicookeru
Těstoviny se vkládají do osolené vroucí vody v poměru 1 litr vody na cca 100 g těstovin. Jakmile těstoviny uvaříte a slijete, nakapejte na ně pár kapek oleje, promíchejte – zabráníte tak jejich rychlému vysychání a slepení.
- Do nádoby Multicookeru vlijte buď vroucí vodu anebo jí nechejte v hrnci uvřít – na programu MultiChef pootočte víko do uzamčené polohy, ale víko nechejte otevřené, nastavte 10 minut a 130°C. Jakmile voda začne vřít, přidejte sůl a program přerušte.
- Do horké vody vsypte těstoviny, zavřete víko a nastavte program MultiChef na 96°C a čas, který doporučuje výrobce na obalu – může se pohybovat od 3 minut až do 11 minut nebo i více a navíc tento program umožňuje nastavení po minutách.
- Hned po skončení programu je potřebné těstoviny vyndat a zlít z horké vody, jinak by ještě změkly.
Ačkoli jsou časy uváděné výrobcem pouze orientační, nám se je vyplatilo dodržet. Kdo má rád těstoviny tvrdší, může si zkrátit čas vaření cca o 1-2 minuty, než je doporučení na návodu.
Gnocci v Multicookeru
Bramborové gnocci se vaří při otevřeném víku a jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené.
Do nádoby Multicookeru vlijte vroucí vodu v objemu zhruba 2 litry, osolte jí, nastavte 110 °C a čas cca 20 minut. Víko nechejte pootevřené, pouze ho pootočte do uzamčené polohy. Voda se přelitím trochu ochladí, ale po chvíli opět začne vřít.
Do vroucí vody vsypte gnocci a vyndávejte postupně – hned jak začnou „plavat“.
Dobrou chuť přeje Catler team.