Tvarohový koláč s třešněmi

Je tak jednoduchý, že ho zvládne i dítě – zcela bez nadsázky, pekla ho totiž moje dcera. Lehký a svěží a navíc se dobře krájí. Pravá vanilka dodá koláči šmrnc.

Suroviny:

Těsto:

200g hladké mouky

50 g moučkového cukru

150 g másla

2 lžíce kakaa

1 vejce

Náplň:

500 g měkkého tvarohu

150 g moučkového cukru

1/2 balíčku vanilkového cukru

1 vanilkový lusk

2 lžíce citrónové šťávy

2 vejce

třešně – čerstvé nebo mrazené

Postup:

Mouku, cukr a kakao vysypeme na vál, přidáme nakrájené máslo a vejce a všechno dobře zpracujeme na těsto, které pak necháme odpočinout asi 30 minut v chladu. Vychladlé těsto rozválíme na kulatý plát a vložíme do nádoby hrnce, po stranách vytáhneme nahoru klidně kolem 4-5 cm.

Tvaroh smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme vejce, dužinu vanilkového lusku a přidáme citronovou šťávu. Část náplně rozetřeme na těsto, poklademe třešně a potřeme zbylým tvarohem.

Koláč vložíme do hrnce a pečeme 40 minut při 130 °C. Po upečení necháme zchladnout v nádobě a poté vybereme. Vychladlý koláč nedrobí a dobře se krájí.

Sdílejte