Tradiční české buchty s povidly
19. 3. 2020 české buchty s povidly výtečné buchty
Recept na vynikající těsto máme od vyhlášeného kuchaře Daniela Struny. Původně bylo na vánočku, ale jsou z něj naprosto výtečné buchty.
cca 7 buchet / 3 hodiny včetně přípravy
Postup:
250 g polohrubé mouky (pro jemnější chuť můžeme použít 15 % ječné jemně mleté)
150 ml smetany na šlehání 33 %
½ balení sušeného droždí
30 g práškového cukru
½ balení vanilkového cukru (nebo mandlového)
50 ml kefíru
špetka soli
1 vejce
1 žloutek na potření
špetka kardamomu
Postup:
Mouku prosejeme a přidáme ostatní sypké přísady, zamícháme. Pak přidáme vejce, smetanu (pokojové teploty) a postupně teplé mléko. Důkladně vypracujeme. Pokud máte robot, nechejte ho pracovat 15 minut na nízké rychlosti. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě.
Mezitím si připravíme povidla (můžete koupit i hotová). Těsto na vále opatrně natáhneme a vykrajujeme kulaté placky, do kterých zabalíme lžíci povidel. Buchty naskládáme vedle sebe do máslem vymaštěné nádoby hrnce, potřeme je žloutkem a necháme ještě půl hodiny kynout.
Pečeme na programu OVEN 30 minut na 130 °C, poté otočíme a pečeme dalších 20 minut.
TIP: Do hrnce se vejde asi 7 buchet – nejlépe chutnají čerstvé, ale toto těsto perfektně chutná i druhý den.