Thajské rýžové nudle s hovězím masem
28. 1. 2020 asijská kuchyně hlavní chod rýžové nudle thajské budle
Velký hlad? Vyzkoušejte rýžové nudle na thajský způsob, které zvládnete do 20 minut.
Potřebujeme:
1 červenou papriku (pokrájenou na proužky)
1 menší mrkev (pokrájenou na tenké nudličky)
lusky sladkého hrášku
2 lžíce oleje (sezamový, arašídový nebo jiný rostlinný olej)
3 stroužky česneku
1 lžíce zázvoru (nadrobno pokrájeného)
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
1 lžička medu
½ lžičky čerstvě mletého pepře
½ lžičky thajské chilli pasty
2 chilli papričky
koriandr
1 lžíce sezamových semínek
šťáva z limetky nebo z citrónu
rýžové nudle
Marináda:
200 g hovězí kližky
2 lžíce sojové omáčky
1 lžička kukuřičného škrobu
1 lžíce oleje
1 malý stroužek česneku
Postup:
Hovězí maso nakrájíme na tenké nudličky, smícháme se surovinami na marinádu: sojovou omáčkou, kukuřičným škrobem, nasekaným česnekem a olejem. Promícháme a necháme několik hodin marinovat – maso bude šťavnatější. Pokud nestíháte – vhoďte na pánev rovnou.
Rýžové nudle nevaříme, pouze je ponoříme na 20 minut do studené vody.
Maso krátce orestujeme v nádobě multicookeru na programu FRY zhruba 3 až 5 minut. Jakmile je hotové, dáme ho stranou a udržujeme teplé. Pokud hovězí maso „přepečeme“, zbytečně ztvrdne.
Do nádoby multicookeru přidáme 2-3 lžíce oleje, na proužky pokrájenou papriku, mrkev – restujeme cca 5 minut, krátce před koncem přihodíme k zeleninové směsi i hráškové lusky. Vše přidáme k masu.
Nyní si připravíme omáčku. Do stejné nádoby přihodíme med, česnek, zázvor, chilli pastu, rybí a sojovou omáčku a velmi krátce restujeme. Do omáčky vhodíme okapané rýžové nudle, promícháme, prohřejeme a na závěr přihodíme masovou směs.
Podáváme s nasekaným koriandrem.