Tekvicový prívarok s koprem

Tento pokrm se hodně vaří na Slovensku nebo na Moravě a pomalu proniká i k nám. K jeho přípravě se nepoužívají dýně máslová či hokaido. Používá se letní podlouhlá žlutá tykev, která nese označení Tykev obecná.
A právě ta se připravuje jako „prívarok“ se smetanou a koprem.

Potřebujeme:

1 tykev
1 hrst čerstvého kopru
250 ml zakysané smetany (anebo sladké 31%)
1 malá cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce mouky (klasické hladké nebo špaldové)
sádlo
sůl
ocet dle chuti (nebo citrónová šťáva)

Oloupanou tykev překrojíme, vydlabeme a nahrubo nastrouháme. Multicooker nastavíme na program FRY (Smažení) cca 7 minut. Do nádoby hrnce přidáme lžíci sádla a zpěníme na něm nadrobno nasekanou cibuli, přidáme pokrájený česnek a za chvíli i nastrouhanou tykev. Posolíme a promícháme. Tykev pustí vodu, ve které se potřebuje krátce podusit. Konzistence by však neměla být úplně rozvařená.

Program FRY by byl pro další vaření příliš intenzivní, proto pro dovaření zmírníme ohřev a nastavíme multicooker na program MULTICHEF asi 12 minut a 90 °C. Víko je přitom potřeba pootočit do uzamčené polohy, aby mohlo zůstat otevřené.

Tykev poprášíme moukou a důkladně promícháváme. Je-li třeba, klidně podlijeme trochou vody, ale u nás máme raději „prívarok“ hustější. Na závěr přidáme smetanu a nasekaný kopr, důkladně promícháme a už jen prohřejeme.  Dochucujeme solí a octem.

TIP: Použijete-li zakysanou smetanu, budete potřebovat méně octu, zatímco sladká smetana celý pokrm zjemní. Prívarok výborně chutná s vejci, hovězím nebo vepřovým masem anebo jen tak s bramborem. 

Sdílejte