„Svíčková“ omáčka s dýní a knedlíkem

Co takhle zkusit oblíbenou omáčku trochu jinak? Kombinace kořenové zeleniny s dýní dodá omáčce výraznou chuť, jemně ji osladí a přirozeně zahustí. U nás se tato nová verze setkala s velkým ohlasem.

3 porce / 2 hodiny

Potřebujeme:

700 g falešné svíčkové (nebo také pravé svíčkové)

1 větší cibule

200 g másla

1 lžíce sádla

bobkový list, tymián

2 – 3 ks mrkve

½ menšího celeru

2 ks petržele

200 g máslové nebo muškátové dýně

150 ml smetany 30 %

sůl

čerstvě mletý pepř

Příprava a postup

Očištěné maso posypeme čerstvě mletým kořením a položíme do pekáče. Očistíme a nakrájíme zeleninu (cibuli, mrkev, petržel, celer, oloupanou dýni), přidáme pepř a bobkový list a zalijeme rozpuštěným máslem. Necháme v lednici odpočinout alespoň 3 hodiny, nejlépe však přes noc.

Odleželé maso necháme na pánvi zatáhnout a vrátíme do pekáče k zelenině – vše osolíme. Vložíme do trouby na 180 °C a pečeme 20 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a pečeme další 2,5 hodiny. Podléváme vodou nebo vývarem až doměkka.

Maso vyndáme ze základu, přikryjeme a necháme v teple stranou.

Do nerezové nádoby varného robota TC 8010 vložíme mixovací nože, přidáme všechnu zeleninu i se šťávou, ze které jsme předtím odstranili bobkový list, a mixujeme 4 minuty/ rychlost 5. Nastavíme teplotu 100 °C. Asi minutu před koncem vlijeme smetanu a necháme dovařit.

Podáváme na rozehřátém talíři s domácím knedlíkem.

 

Rychlý hrníčkový knedlík

Potřebujeme:

3 hrnky polohrubé mouky

lžička soli

2 suché rohlíky – nakrájené na kostičky

1 kypřící prášek

2 vejce

1 hrnek mléka

Postup:

Mouku prosejte, dejte do mísy k ostatním surovinám. Ze surovin vypracujte těsto. Pokud chcete jeden větší knedlík, vypracujte 1 šišku, případně těsto rozdělte a získáte 2 menší šišky.

Do mixovací nádoby dáme dostatek vody (alespoň 1,5 litru), nad ni sestavíme parní nástavec. Teplotu nastavíme 120 °C a 35 min. (pro větší knedlík), 30 min. pro 2 menší šišky. Až teplota dosáhne požadovaného stupně, robot vás na to upozorní zvukovým signálem. Do parního nástavce vložíme šišky a necháme vařit v páře.

Po uvaření knedlíků je hned nití nakrájíme.

V páře můžeme knedlíky i ohřívat a nespotřebované také mrazit.

Sdílejte