Švestkovo-mandlový koláč
28. 11. 2018 dezerty švestkový koláč švestky
Musím říct, že blog Kitchenette nabízí spoustu zaručeně skvělých receptů jako třeba i tento švestkový koláč. Postup jsem trochu upravila pro potřeby multicookeru. Mile mne překvapilo, že seznam surovin naprosto sedí. Je třeba si uvědomit, že multicooker navrchu neudělá krustu, koláče jsou nadýchané a jemné. Pokud chcete něco s krustou, je třeba to udělat předem – v tomto případě nejdříve osmahněte mandle.
Potřebujeme:
1/2 hrnku arašídového nebo jiného rostlinného oleje
1 a 1/2 hrnku mouky hladké nebo celozrnné
1 hrnek mandlové mouky (jemně namleté mandle klidně se slupkou)
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetku soli
1 vejce
1/2 hrnku podmáslí (nebo kefír)
1/2 – 3/4 hrnku agáve sirupu (můžete použít i javorový nebo datlový, avšak jsou méně sladké a těsto bude potřeba dosladit)
kůru i šťávu z jednoho bio citrónu
3 lžičky mandlového cukru
3 lžíce mandlových lupínků
1 lžíce másla
švestky cca 10 ks
1 lžíci třtinového cukru se skořicí
Postup:
V nádobě hrnce velmi krátce nasucho upražíme lupínky mandlí. Přendáme do misky, ještě teplé posypeme cukrem a smícháme se lžičkou másla.
V míse smícháme mouku, mandlovou mouku (nadrobno namleté mandle), prášek do pečiva, sodu a sůl. Ve druhé míse co nejlépe vyšleháme celé vejce s mandlovým cukrem a agáve sirupem. Pak do směsi přidáme podmáslí, šťávu i kůru z citrónu a olej. Nyní krátce smícháme obě směsi a nalijeme těsto do nádoby hrnce, kterou jsme ještě předtím vyložili pečicím papírem. Švestky obalíme ve skořicovém cukru a poklademe navrch. Povrch zasypeme mandlovou posypkou.
Dáme péct na 50 minut a 130 °C. Špejlí otestujeme, jestli je koláč upečený a krájíme ho, až trochu vychladne.