Švédské masové kuličky ve smetanovo hořčičné omáčce
25. 7. 2018 hlavní chod masové kuličky oběd
Pro velký úspěch jsem je musela vařit hned dvakrát po sobě. Omáčka s výraznou vůní kopru (nešetřit!) je přímo božská.
Ingredience:
500 g mletého masa (50:50 vepřové a hovězí)
1 cibule nakrájená nadrobno
1 žloutek
3 snítky kopru (jemně nasekat)
špetka mořské soli
špetka čerstvě mletého pepře
špetka mletého koriandru
1 lžíce másla
2 lžičky strouhanky
200 ml smetany ke šlehání (33%)
1 lžíce dijonské hořčice
3–4 lžíce zakysané smetany
300 ml hovězího vývaru
Postup:
V míse důkladně promícháme mleté maso, cibuli, žloutek, strouhanku a polovinu kopru, lehce osolíme a opepříme. Ze směsi vytvarujeme kuličky o něco větší, než vlašský ořech.
Do nádoby hrnce přidáme lžíci oleje nebo másla a masové kuličky osmažíme na programu FRY – cca 2-3 minuty z každé strany. V tomto případě malé množství oleje skutečně oceníte – nebude tak prskat.
Druhá možnost je osmahnout masové kuličky z jedné strany na programu FRY asi 3 minuty, poté otočit a nechat dopéct 15 minut na programu OVEN při 140°C.
Po dopečení kuličky vyndáme a ve výpeku připravíme omáčku. Přidáme máslo, hořčici, smetanu, vývar, krátce povaříme a na závěr přidáme kopr a 4 lžíce zakysané smetany.