Švédské masové kuličky ve smetanovo hořčičné omáčce

Pro velký úspěch jsem je musela vařit hned dvakrát po sobě. Omáčka s výraznou vůní kopru (nešetřit!) je přímo božská.

Ingredience:

500 g mletého masa (50:50 vepřové a hovězí)

1 cibule nakrájená nadrobno

1 žloutek

3 snítky kopru (jemně nasekat)

špetka mořské soli

špetka čerstvě mletého pepře

špetka mletého koriandru

1 lžíce másla

2 lžičky strouhanky

200 ml smetany ke šlehání (33%)

1 lžíce dijonské hořčice

3–4 lžíce zakysané smetany

300 ml hovězího vývaru

Postup:

V míse důkladně promícháme mleté maso, cibuli, žloutek, strouhanku a polovinu kopru, lehce osolíme a opepříme. Ze směsi vytvarujeme kuličky o něco větší, než vlašský ořech.

Do nádoby hrnce přidáme lžíci oleje nebo másla a masové kuličky osmažíme na programu FRY – cca 2-3 minuty z každé strany. V tomto případě malé množství oleje skutečně oceníte – nebude tak prskat.

Druhá možnost je osmahnout masové kuličky z jedné strany na programu FRY asi 3 minuty, poté otočit a nechat dopéct 15 minut na programu OVEN při 140°C.

Po dopečení kuličky vyndáme a ve výpeku připravíme omáčku. Přidáme máslo, hořčici, smetanu, vývar, krátce povaříme a na závěr přidáme kopr a 4 lžíce zakysané smetany.

Sdílejte