Špenátová pizza se slaninou z multicookeru

Vyzkoušejte skvělou pizzu z multicookeru – včetně návodu na těsto a rajčatový základ.

Potřebujeme:

Těsto na pizzu

Rajčatový základ

2 stroužky drceného česneku

100 g špenátových listů

2 lžíce olivového oleje

1 balení mozarelly

1 vejce

Sůl, pepř, oregano

Postup:

Připravíme si anglickou slaninu, kterou nejdříve osmažíme do křupava. Multifunkční hrnec nastavíme na program FRY na 10 minut, slaninu opečeme cca 3 minuty, vyndáme a dáme stranou. Do nádoby hrnce přilijeme 2 lžíce olivového oleje, vložíme drcený česnek, který necháme osmahnout asi 1-2 minuty, pak přidáme špenátové listy a necháme krátce zavadnout. Solíme i pepříme jen velmi zlehka. Směs poté dáme na chvilku stranou a nádobu hrnce vytřeme papírovým ubrouskem.

Vložíme do kruhu vytvarované těsto na pizzu a předpečeme 10 minut na 140 °C. Poté těsto otočíme a začneme nakládat suroviny: rajčatový základ, špenát, nakrájenou mozarellu, opečenou anglickou slaninu, posypeme oreganem a doprostřed rozklepneme jedno vajíčko. Pečeme 12 minut na 140 °C.


Těsto na 2 pizzy:

300 g hladké mouky

7 g sušeného droždí

1 špetka soli

2 lžíce olivového oleje

2,5 dcl teplé vody

Smícháme mouku, droždí, sůl, přidáme olivový olej a na závěr teplou vodu. Každá mouka jinak saje vodu, takže pokud by bylo těsto příliš řídké, zapracujte trochu mouky. Nechejte zhruba 40 min. odpočinout a vykynout, pak rozdělíme na 2 části.


Rajčatový základ na pizzu

10 ks středně velkých rajčat

1 mrkev

1 větší červená cibule

2 stroužky drceného česneku

1 lžička rajčatového protlaku

5 lžic olivového oleje

10 lístků čerstvé bazalky

5 kuliček černého pepře

Sůl, trocha cukru

Rajčatový základ musí být hustý, voňavý a nemá nic společného s kečupem. Postup je trochu zdlouhavý, ale stojí za to a já si ho připravila den předem. Co zbude, odložíme na později, zavaříme nebo zamrazíme.

V hmoždíři si nejdříve připravíme pesto z bazalky, pepře a trochou soli, pořádně rozdrtíme a přidáme 2 lžíce oleje. Kuchyň se nádherně provoní bazalkou. Směs dáme stranou, budeme ji potřebovat až na závěr přípravy rajčatového základu.

Nakrájíme nadrobno cibulku, rajčata, mrkev a česnek rozdrtíme. Nastavíme program FRY na 8 minut a do nádoby hrnce nalijeme olej, vsypeme cibulku a česnek, restujeme asi 2-3 minuty, pak přidáme nakrájená rajčata, mrkev, lžičku protlaku a dále restujeme asi 5 minut. Celou směs pak necháme zhoustnout, bude to trvat asi 15 minut, ale záleží od šťavnatosti rajčat a bude-li třeba, program snadno prodloužíte. Nastavíme program Multichef na 15 minut a 85 °C, pootočíme víkem do uzamčené polohy, ale necháme víko otevřené, aby se voda mohla odpařovat a omáčka houstnout. Směs je potřeba víckrát promíchat. Na závěr rozmixujeme, dochutíme trochou cukru, soli a pepřem a do studené směsi vmícháme bazalkové pesto.

 

Sdílejte