Špenátová pizza se slaninou z multicookeru
14. 2. 2019 hlavní chod italská pizza pizza rajčatový základ na pizzu špenát těsto na pizzu
Vyzkoušejte skvělou pizzu z multicookeru – včetně návodu na těsto a rajčatový základ.
Potřebujeme:
Těsto na pizzu
Rajčatový základ
2 stroužky drceného česneku
100 g špenátových listů
2 lžíce olivového oleje
1 balení mozarelly
1 vejce
Sůl, pepř, oregano
Postup:
Připravíme si anglickou slaninu, kterou nejdříve osmažíme do křupava. Multifunkční hrnec nastavíme na program FRY na 10 minut, slaninu opečeme cca 3 minuty, vyndáme a dáme stranou. Do nádoby hrnce přilijeme 2 lžíce olivového oleje, vložíme drcený česnek, který necháme osmahnout asi 1-2 minuty, pak přidáme špenátové listy a necháme krátce zavadnout. Solíme i pepříme jen velmi zlehka. Směs poté dáme na chvilku stranou a nádobu hrnce vytřeme papírovým ubrouskem.
Vložíme do kruhu vytvarované těsto na pizzu a předpečeme 10 minut na 140 °C. Poté těsto otočíme a začneme nakládat suroviny: rajčatový základ, špenát, nakrájenou mozarellu, opečenou anglickou slaninu, posypeme oreganem a doprostřed rozklepneme jedno vajíčko. Pečeme 12 minut na 140 °C.
Těsto na 2 pizzy:
300 g hladké mouky
7 g sušeného droždí
1 špetka soli
2 lžíce olivového oleje
2,5 dcl teplé vody
Smícháme mouku, droždí, sůl, přidáme olivový olej a na závěr teplou vodu. Každá mouka jinak saje vodu, takže pokud by bylo těsto příliš řídké, zapracujte trochu mouky. Nechejte zhruba 40 min. odpočinout a vykynout, pak rozdělíme na 2 části.
Rajčatový základ na pizzu
10 ks středně velkých rajčat
1 mrkev
1 větší červená cibule
2 stroužky drceného česneku
1 lžička rajčatového protlaku
5 lžic olivového oleje
10 lístků čerstvé bazalky
5 kuliček černého pepře
Sůl, trocha cukru
Rajčatový základ musí být hustý, voňavý a nemá nic společného s kečupem. Postup je trochu zdlouhavý, ale stojí za to a já si ho připravila den předem. Co zbude, odložíme na později, zavaříme nebo zamrazíme.
V hmoždíři si nejdříve připravíme pesto z bazalky, pepře a trochou soli, pořádně rozdrtíme a přidáme 2 lžíce oleje. Kuchyň se nádherně provoní bazalkou. Směs dáme stranou, budeme ji potřebovat až na závěr přípravy rajčatového základu.
Nakrájíme nadrobno cibulku, rajčata, mrkev a česnek rozdrtíme. Nastavíme program FRY na 8 minut a do nádoby hrnce nalijeme olej, vsypeme cibulku a česnek, restujeme asi 2-3 minuty, pak přidáme nakrájená rajčata, mrkev, lžičku protlaku a dále restujeme asi 5 minut. Celou směs pak necháme zhoustnout, bude to trvat asi 15 minut, ale záleží od šťavnatosti rajčat a bude-li třeba, program snadno prodloužíte. Nastavíme program Multichef na 15 minut a 85 °C, pootočíme víkem do uzamčené polohy, ale necháme víko otevřené, aby se voda mohla odpařovat a omáčka houstnout. Směs je potřeba víckrát promíchat. Na závěr rozmixujeme, dochutíme trochou cukru, soli a pepřem a do studené směsi vmícháme bazalkové pesto.