Koláč naslano s chřestem a sýrem
2. 5. 2018 chřest kozí sýr slaný koláč sýrový koláč
Kombinace chutí chřestu a kozího sýru je prostě famózní. A pokud máte vůči kozí vůni výhrady, použijte kravské nebo ovčí výrobky.
Potřebujeme:
140 g mouky (70 g hladké a 70 g polohrubé)
80 g másla
50 g tvrdého sýra (např. cheddar)
4 – 5 lžic studené vody
Náplň:
10 stonků chřestu
1 vejce
100 ml smetany
80 g měkkého kozího sýru
100 g měkkého sýru typu Brie
Postup:
Očištěný a tvrdých částí zbavený chřest nejdříve zlehka osmažíme na programu FRY cca 5 minut s trochou olivového oleje, poté dáme stranou.
Mouku vysypeme na vál, přidáme na kostičky nakrájené máslo a prsty rozdrobíme. Vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr a 4 lžíce studené vody, všechno důkladně promícháme a zapracujeme do těsta. Těsto necháme odpočinout 10 minut v lednici.
Odpočinuté těsto pak rozválíme na pečicím papíru a prsty dotvarujeme. Těsto dáme předpéct do hrnce 15 min 140 °C na programu MultiChef. Výhoda hrnce je, že ho nemusíte předehřívat.
Poté připravíme náplň. Vejce prošleháme se smetanou a měkkým kozím sýrem, přidáme sůl a mletý pepř. Nakrájíme sýr Brie, rozložíme na předpečený korpus, zalijeme prošlehanou smetanovou směsí a na vrch poklademe chřest. Dáme zapéct do trouby na 20 minut 140 °C na programu MultiChef.
Těsto je nejdříve velmi křehké, ale pokud ho necháte malinko vychladnout, nedrobí se, dobře se krájí a drží tvar.