Skořice, nejvoňavější koření

Kuchyně různých koutů světa znají toto koření velmi dobře. Pochází z Asie, původně z Číny a Indie a bylo hojně používáno už před 4 000 lety př. n. l. Svitky kůry, drcená nebo mletá skořice se vyrábí z kůry stromu. Ta nejkvalitnější skořice se pěstuje na Cejlonu (Skořicovník cejlonský), ale kvalitní zdroj nabídnou i Skořicovník indonéský, čínský nebo vietnamský. Vůni a chuť skořice vytvářejí především silice, hlavně aldehydy, eugenol, třísloviny i další složky. Pro vysoký obsah těchto látek se skořice hojně používá v léčitelství a v kosmetice.

Skořice na sladko i k masům

Aromatická kůra se přidává do různých pokrmů, nápojů či likérů. Vůně je silná, pronikavá, zcela osobitá. Tvoří hlavní součást mnoha sladkých receptů, hlavně pokud mluvíme o pečivu nebo cukrářských výrobcích. Můžeme ji využít při zavařování nebo výrobě likérů a sirupů. Velmi často ji najdeme v receptech masových pokrmů asijské kuchyně, ale stejně tak v arabské, turecké, indické nebo latinskoamerické či španělské. Výbornou chuťovou kombinací tvoří například s jehněčím nebo drůbežím masem. Je nedílnou součástí oblíbených čatní, jejichž základem bývá ovoce. A není třeba zdůrazňovat, jak magické je snoubení chutí ovoce a skořice.

TIP: Koření od Antonína je internetový obchod s výběrem toho nejrůznějšího koření a směsí. Zakoupíte v něm dlouhé tyčinky skořice, drcenou kůru nebo mletou skořici. Vysoká kvalita je zaštítěna především láskou k samotnému produktu. Vyzkoušejte, doporučujeme.

Skořice jako afrodisiakum, antibiotikum i anestetikum

Skořice má silné dezinfekční a antibiotické účinky, příznivě působí na zažívání, podporuje chuť k jídlu a působí i proti nadýmání. Do čajů se přidává při nachlazení. Moderní farmakologické výzkumy prokázaly příznivý vliv na metabolizmus tuků a cukrů, což je výhodné u pacientů s cukrovkou. Z cest po Srí Lance mám přímou zkušenost s aplikací oleje ze skořicovníku na bolavý zub a na hojení kousanců od dotěrných komárů. Látky obsažené ve skořici povzbuzují tělo i mysl, zlepšují náladu a působí i jako přírodní afrodiziakum…

Na zahřátí v zimních dnech

Domácí punč:

Potřebujeme 0,5 l červeného vína, 1 dcl višňovky (nebo rumu), 1 vanilkový lusk, šťáva ze dvou pomerančů, 3 hřebíčky, 1 celá skořice.

Nejprve rozkrojíme vanilkový lusk, seškrábneme semínka a lehce svaříme se šťávou z ovoce, přidáme višňovku nebo rum a necháme utvořit pěnu. Přilijeme víno, hřebíček, skořici a zahříváme. Směs se nesmí vařit! Dosladíme podle chuti třeba medem.

Pomerančový punč:

Potřebuje 400 ml pomerančové šťávy, 400 ml vody, 100 ml koňaku, celá skořice 2ks a hřebíček. Svaříme vodu s kořením, přilijeme pomerančovou šťávu a dolijeme do horkých sklenic s koňakem. Ozdobíme pomerančem a mátou.

 

Sdílejte