Silný hovězí vývar
3. 2. 2018 hovězí maso hovězí vývar polévka vývar
Domácí vývar je základ každé kuchyně. Hrnec má speciální program pro vývar, který si navolíte od 45 minut až do 90 minut – osobně prodlužuji dobu vaření i na 2,5 hodiny. Předností vaření na tomto programu je, že zelenina bude pořád držet tvar i konzistenci a pokud zvolíte pouze masový vývar, dostanete silnou chuť. Zkrátka famózní!
Potřebujeme
morkové kosti (cca 4 – 5 menší kusy)
2,5 l vody
2 menší cibule
celý černý pepř
nové koření
1 lžíce oleje
Postup
1. Morkové kosti pečeme 30 minut v programu OVEN (Příprava v troubě) na 120 °C. Přidáme
trochu oleje a asi 150 ml vody, aby se nám kosti nepřichytily zespodu. Program OVEN je
intenzivnější než klasická trouba. Kosti po dopečení vybereme a hrnec dobře umyjeme.
2. Vychladlé morkové kosti vložíme znovu do čistého hrnce a přilijeme studenou vodu.
Pokud chceme, aby byl vývar čirý, přivedeme k varu v programu FRY (Smažit) po dobu asi
10 minut a odebereme vzniklou pěnu. POZOR – nepřekračujeme rysku maximálního objemu 3 l.
3. Máme-li hotovo, přidáme na čtvrtiny nakrájenou cibuli, kuličky černého pepře a nového
koření. Zavřeme víko a nastavíme program BROTH (Vývar) na 90 minut.
4. Hotový vývar scedíme a podle potřeby jej můžeme zamrazit nebo použít pro další vaření.