Silný hovězí vývar

Domácí vývar je základ každé kuchyně. Hrnec má speciální program pro vývar, který si navolíte od 45 minut až do 90 minut – osobně prodlužuji dobu vaření i na 2,5 hodiny. Předností vaření na tomto programu je, že zelenina bude pořád držet tvar i konzistenci a pokud zvolíte pouze masový vývar, dostanete silnou chuť. Zkrátka famózní!

Potřebujeme
morkové kosti (cca 4 – 5 menší kusy)
2,5 l vody
2 menší cibule
celý černý pepř
nové koření
1 lžíce oleje

Postup
1. Morkové kosti pečeme 30 minut v programu OVEN (Příprava v troubě) na 120 °C. Přidáme
trochu oleje a asi 150 ml vody, aby se nám kosti nepřichytily zespodu. Program OVEN je
intenzivnější než klasická trouba. Kosti po dopečení vybereme a hrnec dobře umyjeme.
2. Vychladlé morkové kosti vložíme znovu do čistého hrnce a přilijeme studenou vodu.
Pokud chceme, aby byl vývar čirý, přivedeme k varu v programu FRY (Smažit) po dobu asi
10 minut a odebereme vzniklou pěnu. POZOR – nepřekračujeme rysku maximálního objemu 3 l.
3. Máme-li hotovo, přidáme na čtvrtiny nakrájenou cibuli, kuličky černého pepře a nového
koření. Zavřeme víko a nastavíme program BROTH (Vývar) na 90 minut.
4. Hotový vývar scedíme a podle potřeby jej můžeme zamrazit nebo použít pro další vaření.

Sdílejte