Šafránové rizoto s chřestem
21. 5. 2020 arborio chřest multifunkční hrnec rizoto rýže šafrán
V multifunkčním hrnci Catler zvládnete rizoto na různé způsoby včetně pravého italského. A sezona chřestu přeje tomuto výtečnému receptu. Kromě toho vám předvedeme, jak vykouzlit dokonalé rizoto v manuálním programu Multichef.
2 porce / 25 minut
Potřebujeme:
150 g rýže arborio
500 ml hovězího vývaru
1 cibule
½ lžičky šafránu (nebo lžička šafránových „vlasů“)
pár stonků chřestu
80 ml bílého suchého vína
2 – 3 lžíce másla
2 lžíce parmazánu
sůl a pepř
Postup:
Nejdříve si připravíme horký vývar, do kterého rozmícháme šafrán. Šafrán se v horkém vývaru krásně rozvoní a vývar díky šafránu získá sytou barvu.
Multicooker nastavíme na program Multichef – otočíme víkem do uzamčené polohy, ale necháme víko zcela otevřené. Zvolíme čas 25 minut a teplotu 115 °C.
V nádobě hrnce necháme na lžíci másla zesklovatět cibulku, do které vmícháme propláchnutou rýži, krátce zamícháme, aby se rýže obalila tukem. Přilijeme bílé víno a necháme odpařit. Do rýže pak postupně přiléváme horký vývar tak, aby byla rýže vždy částečně ponořená. Rýži přitom pořád mícháme. Postup opakujeme do doby, než je rýže na skus, nikoli rozvařená – trvá to zhruba 18 minut.
V této fázi si vedle na pánvi připravíme chřest, který zlehka osmažíme, nejdříve pokrájené stonky a pak přidáme špičky, které potřebují jen chvilku.
Na závěr vmícháme do rýže lžíci másla a parmazán, promícháme, dochutíme solí a pepřem. Jako poslední přidáme kousky chřestu, promícháme a podáváme.
TIP: Ve většině receptů na rizoto se proplachování rýže neprovádí, aby si pokrm zachoval krémovou konzistenci. Nicméně já to dělám vždy a osvědčilo se mi to. Krémovou konzistenci dosáhnu i tak, ale hmota už není tolik „mléčná“.