Rýže vždy perfektně uvařená a zdravá z multifunkčního hrnce Catler
17. 1. 2019 pilaf příprava rýže rizoto rýže vaření rýže
Solit či nesolit, proplachovat či rovnou vařit, má být sypká nebo se lepit … Víte, jak na rýži? Postupů k vaření rýže existuje mnoho, stejně jako zrnek rýže. S ohledem na zdraví vařte pouze tu nejkvalitnější.
Výběr rýže
Nejčastěji se připravuje basmati a jasmínová thajská rýže, ale v obchodech narazíte i na rýži pěstovanou v čistém prostředí himálajských hor jemné růžové barvy – Bhutánská rudá rýže. Malá kulatá zrníčka používaná především rizotech, jsou typická pro druhy rýže carnaroli nebo arborio pocházející z Itálie. Z hlediska nutričních hodnot je druh rýže parboiled považován za nejméně kvalitní.
Rýži vždy „vyprat“
Někteří radí rýži neprat, jiní zas vyprat. Řekla bych, že v Asii mají vaření rýže v malíčku a tam rýži před vařením vždy přemývají. Do kastrolu ji dají až tehdy, kdy jí dokonale zbaví rýžového prachu a při proplachování protéká už jen čirá voda. Avšak spousta receptů třeba na italské rizoto nebo pilaf doporučuje rýži vařit rovnou. Kloníme se spíš k názoru každou rýži důkladně propláchnout, zbavíte ji pouze nečistot nikoli vitaminů.
Solit či nesolit
Asijská kuchyně rýži nesolí, na to jsme specialisté v Evropě. Přirozená a neslaná rýže jako příloha nechá vyniknout chuti hlavního jídla. Výjimku snad tvoří pokrmy, jako jsou rizoto nebo pilaf, ale i tak stačí jen troška soli.
Kolik vody?
Každý druh rýže pojme různé množství vody. Někteří doporučují poměr 1 díl rýže ke 2 dílům vody, třeba ChefKamu doporučuje poměr 1: 1,5 a nám se osvědčilo pravidlo zalít rýži studenou vodou v kastrolu tak, aby byl první článek ukazováčku ponořený ve vodě. Rýže se během vaření nemíchá, ale jen jemně dusí.
Specialista na rýži:
Příprava rýže v multifunkčním hrnci Catler MC 8010
Korejský původ tohoto mistra šéfkuchaře se nezapře. Rýži a jídla z ní připravíte v hrnci Catler hned ve 3 programech – rýže, pilaf, rizoto. To už samo o sobě napovídá, co tento hrnec umí. Návod je určen pro přípravu dvou nejrozšířenějších druhů rýže na světě – rýže basmati, jasmínové thajské rýže a malá „kulatozrnná“ pro rizota nebo pilaf. Zvolíte-li jiný druh rýže, bude pravděpodobně nutné upravit dobu vaření i poměr vody. Automatické funkce hrnce nám v tom pomohou, ale samotnou přípravu musíme zvládnout sami.
Program rýže
Je to nejjednodušší program pro vaření rýže jako přílohy – po asijsku. A počítejte s tím, že se rýže bude lepit! Výborně na tomto programu uvaříte rýži basmati nebo jasmínovou – nezapomeňte dobře vyprat a zalít vodou až po první článek na prstu a navolte program rýže. Automatická funkce nejdříve ohřívá podle váhy, až po několika minutách se ukáže časovač se zbývajícími minutami. Během vaření hrnec nepřerušujte ani se do něj nekoukejte, ví dobře, co dělá.
TIP: Rýži po uvaření nenechávejte uzavřenou v hrnci, ale hned ji vyndejte a servírujte. Pokud tak neučiníte, v hrnci ještě dojde a bude příliš měkká, mazlavá.
Program rizoto
Na italské rizoto se používá speciální rýže, která je malá a zrníčka oválná. Většina receptů doporučuje rýži před vařením lehce osmahnout. Udělejte to opravdu jen krátce, rýži stačí chvilka, aby se obalila tukem a nasákla tu správnou vůni. Program rizoto trvá 17 minut. Pamatujte, že pokud vyberete obyčejnou rýži, která se vaří kratší dobu, budete mít výsledek rozvařený a rozhodně ne podle představ.
V receptech s masem je potřeba upravit maso jako první – třeba na programu Fry nebo Stew (Dušení). Pak k masu přidáme rýži, lehce zamícháme a navolíme program Rizoto. Jediné, co budete muset vychytat zkušenostmi, je míra šťavnatosti pokrmu. Při vaření rýže nasákne všechnu šťávu, proto je potřeba mít dostatek šťávy z masa, dolít vývar nebo vodu, případně část výpeku z masa a zeleniny dát stranou a přimíchat až nakonec.
Program pilaf
Je velmi podobné rizotu, ale liší se hodně v ingrediencích i původem. Je typický pro Východní Evropu a obsahuje i sladké přísady jako například rozinky. Při vaření je třeba být opatrný, aby se jednotlivé ingredience nerozvařily. Hrnec pracuje rychle a pod tlakem. Při vaření Pilafu využijete dva programy: Fry (smažení) a Pilaf. Rýži je potřeba předem krátce osmahnout, rozhodně ji nenechte zbytečně probublávat, jak radí mnoho receptů (to platí pouze pro vaření v běžném kastrolu). Poté zvolte program Pilaf. Stejně jako v předchozích případech, nejdříve na displeji neuvidíte nic – to si hrnec řídí sám, po chvilce se objeví zbývající čas do ukončení programu.
Přejeme hodně dobře uvařených zrnek rýže. A jestli se něco nepovedlo, napište napište nám, rádi poradíme.