Ravioly se šalvějovým máslem

Našla jsem spousty receptů na ravioly, ale já se nechala zlákat tím od michelinského šéfkuchaře Andrey Accordiho. V našem hrnci je nemusíte vařit ve vodě, stačí v páře a budou chutnat naprosto dokonale. Možná se trochu zapotíte při přípravě těsta, protože to je tak trochu alchymie. Dobré těsto by nemělo být příliš jemné, spíš pevné, ale přesto poddajné. Hodně záleží na mouce. Zkoušela jsem klasickou hladkou, když jiná nebyla po ruce, a stejně tak semolinovou, do které se vyplatí investovat, chcete-li připravit těstovin víc a třeba i zamrazit na později.

Počet porcí:  4

Těsto:

200 g hladké mouky (nejlépe však pravé italské semolinové)

2 žloutky

2 -3 lžíce olivový olej

sůl

Náplň:

200 g ricotty

150 g čerstvého špenátu

100 g parmazánu

1 žloutek

trochu muškátového oříšku

sůl, bílý pepř k rozpuštění

Šalvějové máslo:

pár lístků šalvěje

100 g másla

Postup:

Mouku smícháme se žloutky, špetkou soli a olivovým olejem, zapracujeme a přidáme vodu podle potřeby. Těsto by mělo být pevnější, což bude záležet na použité mouce. Vypracované těsto necháme v lednici zhruba hodinu odležet.

Čerstvý špenát nasekáme a pouze zlehka osmahneme na česneku. V míse ho smícháme s ricottou a žloutkem, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem.

Odleželé těsto rozválíme na ideálně 1 mm (vařením v páře zvětší svůj objem). K vykrajování raviol jsem použila sklenici. Na polovinu z nich naneseme směs špenátu a ricotty. Okraje těsta pomažeme rozšlehaným vejcem kolem hromádek a přikryjeme dalším vykrojeným kouskem těsta. Vidličkou nebo prsty spojíme. Díky žloutku budou krásně držet pohromadě.

Do nádoby hrnce dáme sklenici vody a vložíme set pro vaření v páře. Naskládáme ravioly na spodní část a stejně tak na víko parního setu, vaříme společně 16 minut – program STEAM (Vaření v páře).

Mezitím na pánvi rozpustíme máslo, přidáme pár lístků šalvěje a necháme rozpustit. Uvařené ravioly zasypeme strouhaným parmazánem, promícháme, zakápneme šalvějovým máslem a servírujeme.

Sdílejte