Poznejte výtečný fenykl

Jeho sezona pořád trvá a je tedy ideální čas ho vyzkoušet. Koupíte ho kdekoli – v obchodech i u farmářů. A protože se v našich kuchyních pořád ještě nezabydlel, dáme vám několik tipů, jak ho využít. Je totiž nesmírně zdravý a chuťově fantastický.

Asi nejznámějším produktem je dětský fenyklový čaj, který působí na zažívání a proti bolení bříška. A tu naše povědomí o fenyklu většinou končí. Fenykl je zelenina, která se může jíst úplně celá a jeho příjemné typické aroma dodá pokrmu šmrnc. Proslavil se jako světoznámé koření, ale v kuchyních se využije i bulva, stonky a drobné vlásky, které jsou podobné kopru.

Fenykl můžete vařit, dusit, péct nebo ho pouze osmahnete. Na pánvi připravený, křehký a voňavý fenykl jsem poprvé ochutnala v restauraci Bistrot 21, která navíc později získala ocenění michelinského průvodce.

Využití jako koření (semínka)

Najdete ho především v receptech francouzské, italské nebo asijské kuchyně. Hodí se do rybích polévek, které nádherně zjemní a provoní. Je výtečný k dušeným masům, do sýrových pokrmů, omáček, ale také do salátů. Velmi často ho můžeme najít v konzervovaných potravinách (kyselé okurky, řepa), semínka v chlebu nebo i v likérech.

TIP na marinádu ze semínek fenyklu: Vyzkoušejte marinádu Jana Punčocháře na jehněčí – je skvělá, věřte. Semínka fenyklu rozdrťte v hmoždíři, přidejte čerstvou citrónovou kůru a kvalitní olivový olej. Marinádu použijte na jehněčí maso a nechejte klidně pár dnů marinovat (3-4 dny). Aby marináda lépe nasákla do masa a zlepšila jeho vlastnosti při grilování, uchovejte ho ve vakuovém obalu. S tím vám pomůže domácí vakuová svářečka fólií Catler.

Bulva fenyklu, stonky i vlásky

Je výborný za studena i za tepla. Nakrájený na drobné měsíčky ho přidejte do salátů. Je dobré ho předtím na chvíli namočit do ledové vody, díky tomu zkřehne. Chutná v kombinaci s rajčaty nebo pomerančem, citrónovou šťávou, jablky, listovými saláty, cibulí atd.

Pokud ho chcete péct, vařit nebo lehce osmažit na pánvi, máte spoustu možností. Ten nejjednodušší postup je opéct ho na pánvi s trochou másla, solí a česnekem. Nakrájejte ho na čtvrtky a pomalu opékejte, chvilku to trvá, ale pak to stojí za to. Garantuji, že zapomenete na hlavní chod.

Vařit můžete fenykl v osolené vodě nebo ve slaném mléce. Přidejte ho třeba i do zeleninových polévek anebo si připravte samotnou fenyklovou polévku s parmazánem – je výtečná a recept najdete zde.

Rajčatový salát s fenyklem: Nakrájejte rajčata, cibuli, fenykl, zakápněte balsamikem, dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru.

Pečený fenykl na česneku: Do pekáčku vložte alobal, přidejte sůl, česnek a fenykl, zakápněte olejem a pečte cca 35 minut v troubě. Pokud máte náš multifunkční hrnec, dejte všechny suroviny přímo do nádoby hrnce bez alobalu, 3 lžíce oleje a nastavte 35 minut na programu OVEN 130 °C. Jezte ho jako hlavní jídlo nebo přílohu namísto brambor.

 

Sdílejte