Polévka z mangoldu

Ačkoli mangold připomíná špenát, jeho listy jsou pevnější a to se projeví i na chuti. Polévku z mangoldu připravíte na mnoho variant, stejně jako špenátovou. Po vyzkoušení nejrůznějších receptů ho vařím s minimem dalších surovin, které by jakkoliv ovlivnily nebo upozadily jeho autentickou chuť.

Potřebujeme:

1 svazek mangoldových listů
1 menší žlutá cibule
3 střední brambory
1 kysaná smetana min. 16 % tuku (nebo sladká 31 % tuku)
50 g anglické slaniny
2-3 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1,5 – 2 litry zeleninového vývaru nebo vody
sůl, pepř

Postup:

Cibuli a brambory očistíme a pokrájíme nadrobno (brambory na kostičky). U mangoldu oddělíme listy od řapíků, které se potřebují vařit déle než listy.

Nastavíme program FRY (Smažení) na 10 minut a do nádoby hrnce přidáme 1 lžíci oleje. Nejdříve osmahneme anglickou slaninu do křupava a dáme stranou na závěrečné servírování.  Na oleji a ve výpeku ze slaniny lehce osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme řapíky mangoldu, pokrájený česnek a brambory. Opatrně smažíme, aby cibule ani zelenina nebyly opečené do hněda.

Přilijeme teplý vývar a nastavíme program STEW (Dušení) na 10-12 minut, aby nám brambory změkly. Poté otevřeme víko multicookeru, přidáme listy mangoldu, koření, sůl a opět nastavíme program STEW (Dušení), nyní na 10 minut.

Polévku rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem. Servírujeme se zakysanou smetanou a opečenou slaninou.  

TIP: Pokud byste chtěli polévku zjemnit, přidejte sladkou smetanu na šlehání (min. 31 %).

Sdílejte