Polévka od babičky z kostí a krup

Moje babička pocházela z oblasti nádherného Slovenského krasu. Bývala to chudá oblast a jako obvykle, využilo se vše, co bylo po ruce – ořezané kosti, zelenina a na zahuštění kroupy. Nezní vám to lákavě? Chyba. Jako děti jsme tuto polévku milovali. Vzpomněla jsem si na ni téměř po 30 letech, chvíli pátrala po receptu a teď ji vařím pořád – dceři, která se jí nemůže nabažit. S naším multicookerem z kostí vykouzlíte silný vývar a to už je skvělý začátek. Mimochodem víte, že se kdysi do vývaru z kostí přidávala i malá lžíce octu? To aby se z kostí získalo co nejvíc cenných látek.

Potřebujeme:

Cca 500-700 g vepřových žeber nebo jiných kostí

1 vrchovatou lžíci sádla

1 velkou cibuli

2 stroužky česneku

2 mrkve

1 petržel

1 menší celer

1 bobkový list

2 kuličky nového koření

3 kuličky pepře

2 menší brambory

½ hrnku středně velkých krup

nať celeru, petrželky a 2 listy červené řepy (nemusí být)

1 lžíci octu

sůl

Postup:

Zeleninu očistíme a pokrájíme, maso a kosti omyjeme. Do nádoby hrnce dáme sádlo a nastavíme program FRY (Smažit) na výchozích 5 minut. Na sádle osmažíme cibulku se zeleninou (všechna kromě brambor), přidáme kosti, koření včetně bobkového listu a necháme osmahnout.

Aby byl vývar silnější, necháme kosti se zeleninou a kořením před varem ještě upéct – nastavíme program OVEN (Pečení v troubě) na 15 minut a 130 °C.

Upečené kosti i se zeleninou zalijeme vodou, přidáme nať z celeru, petrželky i červené řepy, lžíci octu a jemně osolíme. Zapneme program BROTH (Vývar) na 90 minut.

Mezitím kroupy dobře propláchneme a namočíme do studené vody a očistíme brambory. Jakmile je první fáze vývaru hotová, přidáme do polévky kroupy a brambory a necháme ještě všechno povařit – v programu vývar dalších 25-30 minut.

Polévku dozdobíme petrželkou. Máte-li to štěstí a povedlo se vám sehnat i mladé listí z červené řepy, bude mít vývar tmavší barvu a výraznou chuť.

Poděkování: Majitelkou tohoto krásného cibulového servisu je paní Lacinová. Moc jí děkujeme za zapůjčení.

Sdílejte