Polévka od babičky z kostí a krup
11. 7. 2019 kroupová polévka kroupy silný masový vývar vývar vývar z kostí
Moje babička pocházela z oblasti nádherného Slovenského krasu. Bývala to chudá oblast a jako obvykle, využilo se vše, co bylo po ruce – ořezané kosti, zelenina a na zahuštění kroupy. Nezní vám to lákavě? Chyba. Jako děti jsme tuto polévku milovali. Vzpomněla jsem si na ni téměř po 30 letech, chvíli pátrala po receptu a teď ji vařím pořád – dceři, která se jí nemůže nabažit. S naším multicookerem z kostí vykouzlíte silný vývar a to už je skvělý začátek. Mimochodem víte, že se kdysi do vývaru z kostí přidávala i malá lžíce octu? To aby se z kostí získalo co nejvíc cenných látek.
Potřebujeme:
Cca 500-700 g vepřových žeber nebo jiných kostí
1 vrchovatou lžíci sádla
1 velkou cibuli
2 stroužky česneku
2 mrkve
1 petržel
1 menší celer
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
3 kuličky pepře
2 menší brambory
½ hrnku středně velkých krup
nať celeru, petrželky a 2 listy červené řepy (nemusí být)
1 lžíci octu
sůl
Postup:
Zeleninu očistíme a pokrájíme, maso a kosti omyjeme. Do nádoby hrnce dáme sádlo a nastavíme program FRY (Smažit) na výchozích 5 minut. Na sádle osmažíme cibulku se zeleninou (všechna kromě brambor), přidáme kosti, koření včetně bobkového listu a necháme osmahnout.
Aby byl vývar silnější, necháme kosti se zeleninou a kořením před varem ještě upéct – nastavíme program OVEN (Pečení v troubě) na 15 minut a 130 °C.
Upečené kosti i se zeleninou zalijeme vodou, přidáme nať z celeru, petrželky i červené řepy, lžíci octu a jemně osolíme. Zapneme program BROTH (Vývar) na 90 minut.
Mezitím kroupy dobře propláchneme a namočíme do studené vody a očistíme brambory. Jakmile je první fáze vývaru hotová, přidáme do polévky kroupy a brambory a necháme ještě všechno povařit – v programu vývar dalších 25-30 minut.
Polévku dozdobíme petrželkou. Máte-li to štěstí a povedlo se vám sehnat i mladé listí z červené řepy, bude mít vývar tmavší barvu a výraznou chuť.
Poděkování: Majitelkou tohoto krásného cibulového servisu je paní Lacinová. Moc jí děkujeme za zapůjčení.