Výtečné plněné papriky

U tohoto tradičního jídla máme dvě možnosti: vařit všechno najednou, kdy chutě snadno splynou v jedno anebo si trochu pohrát a nechat každému kousku vyniknout. My jsme si pohrály a spojili všechno až na závěr.

Potřebujeme:

600 g mletého masa (70 % vepřového, 30 % hovězího)

6 bílých nebo zelených paprik

½ hrníčku dobře omyté rýže

1 menší cibule nakrájená najemno

3 stroužky drceného česneku

1-2 vejce

1 lžíce majoránky

1 lžíce mleté sladké papriky

sůl, pepř

1 lžíce sádla

500 ml zeleninového vývaru nebo vody

Na omáčku

1 plechovka rajčatového protlaku

sůl, pepř

2 bobkové listy

1 lžička cukru

1 lžička majoránky

horkou vodu podle potřeby

Postup:

Papriky očistíme a zbavíme jader, nakrájíme cibuli a rozdrtíme česnek. Připravíme si směs mletého masa: maso v misce promícháme se všemi ingrediencemi včetně rýže (není třeba ji předem vařit), osolíme dle chuti a potřeby.

Masovou směsí plníme očištěné paprikové lusky. Ze zbylého masa utvoříme masové kuličky.

Do nádoby hrnce dáme lžíci sádla, nakrájenou cibulku a nastavíme program FRY rovnou na 10 minut. Nejdříve zlehka opečeme cibulku a současně naplněné paprikové lusky, ke kterým postupně přidáme i masové kuličky. Podlijeme vývarem a necháme péct 25 minut na programu OVEN 120 °C.

Masové kuličky i paprikové lusky vyndáme z hrnce a připravíme omáčku přímo z výpeku. Do výpeku dáme rajčatový protlak a ostatní ingredience (bobkový list, koření, na dochucení cukr, sůl, majoránku). Vše dobře promícháme a přilijeme tolik horké vody, abychom měli omáčku pořád hustou. Do této směsi vrátíme maso a paprikové lusky a nastavíme program dušení STEW na 15 minut.

Maso i omáčka se krásně propojí, ale papriky už tolik nenasáknou rajčatovou příchutí, zůstane jim něco přirozeně vlastního. Prý to byly nejlepší paprikové lusky za mou kuchařskou historii.

Sdílejte