Výtečné plněné papriky
1. 2. 2019 hlavní chod plněné paprikové lusky plněné papriky
U tohoto tradičního jídla máme dvě možnosti: vařit všechno najednou, kdy chutě snadno splynou v jedno anebo si trochu pohrát a nechat každému kousku vyniknout. My jsme si pohrály a spojili všechno až na závěr.
Potřebujeme:
600 g mletého masa (70 % vepřového, 30 % hovězího)
6 bílých nebo zelených paprik
½ hrníčku dobře omyté rýže
1 menší cibule nakrájená najemno
3 stroužky drceného česneku
1-2 vejce
1 lžíce majoránky
1 lžíce mleté sladké papriky
sůl, pepř
1 lžíce sádla
500 ml zeleninového vývaru nebo vody
Na omáčku
1 plechovka rajčatového protlaku
sůl, pepř
2 bobkové listy
1 lžička cukru
1 lžička majoránky
horkou vodu podle potřeby
Postup:
Papriky očistíme a zbavíme jader, nakrájíme cibuli a rozdrtíme česnek. Připravíme si směs mletého masa: maso v misce promícháme se všemi ingrediencemi včetně rýže (není třeba ji předem vařit), osolíme dle chuti a potřeby.
Masovou směsí plníme očištěné paprikové lusky. Ze zbylého masa utvoříme masové kuličky.
Do nádoby hrnce dáme lžíci sádla, nakrájenou cibulku a nastavíme program FRY rovnou na 10 minut. Nejdříve zlehka opečeme cibulku a současně naplněné paprikové lusky, ke kterým postupně přidáme i masové kuličky. Podlijeme vývarem a necháme péct 25 minut na programu OVEN 120 °C.
Masové kuličky i paprikové lusky vyndáme z hrnce a připravíme omáčku přímo z výpeku. Do výpeku dáme rajčatový protlak a ostatní ingredience (bobkový list, koření, na dochucení cukr, sůl, majoránku). Vše dobře promícháme a přilijeme tolik horké vody, abychom měli omáčku pořád hustou. Do této směsi vrátíme maso a paprikové lusky a nastavíme program dušení STEW na 15 minut.
Maso i omáčka se krásně propojí, ale papriky už tolik nenasáknou rajčatovou příchutí, zůstane jim něco přirozeně vlastního. Prý to byly nejlepší paprikové lusky za mou kuchařskou historii.