Pikantní mrkvová polévka

Ani nepoznáte, že základem je mrkev. Tato polévka je jemná i ostrá zároveň, lahodná a netradiční. Je náročnější na suroviny, ale kdo miluje asijskou kuchyni, má je všechny doma.

Potřebujeme:

4 – 5 středně velkých mrkví

2 lžíce oleje

2 lžičky hořčičných semínek

1 cibule nakrájená nahrubo

1 stroužek česneku

2,5 cm kousek zázvoru

½ lžičky římský kmín

½ lžičky mleté kurkumy

1 lžíce kari koření (žluté)

1 čerstvá chilli paprička

125 ml kokosového mléka

1 litr zeleninového vývaru

čerstvý koriandr

sůl

Postup:

V hrnci rozehřejeme olej a vsypeme hořčičná semínka a na programu FRY nastavíme nejnižší možnou dobu – 3 minuty. Semínka začnou praskat už asi po minutě, proto je program potřeba přerušit.

Do nádoby hrnce přidáme nakrájenou cibuli, česnek, mrkev, nakrájený zázvor, kari koření, chilli, římský kmín a osmahneme asi 3 minuty. Poté zalijeme vývarem, přidáme kurkumu, sůl a necháme povařit na programu „POLÉVKA“.

Rozmixujeme dohladka, vmícháme kokosové mléko a necháme už jen krátce zahřát.

Dozdobíme chilli a čerstvým koriandrem, zakápneme olejem.

Sdílejte