Pikantní mrkvová polévka
5. 12. 2018 kokosové mléko mrkvová polévka pikantní polévka
Ani nepoznáte, že základem je mrkev. Tato polévka je jemná i ostrá zároveň, lahodná a netradiční. Je náročnější na suroviny, ale kdo miluje asijskou kuchyni, má je všechny doma.
Potřebujeme:
4 – 5 středně velkých mrkví
2 lžíce oleje
2 lžičky hořčičných semínek
1 cibule nakrájená nahrubo
1 stroužek česneku
2,5 cm kousek zázvoru
½ lžičky římský kmín
½ lžičky mleté kurkumy
1 lžíce kari koření (žluté)
1 čerstvá chilli paprička
125 ml kokosového mléka
1 litr zeleninového vývaru
čerstvý koriandr
sůl
Postup:
V hrnci rozehřejeme olej a vsypeme hořčičná semínka a na programu FRY nastavíme nejnižší možnou dobu – 3 minuty. Semínka začnou praskat už asi po minutě, proto je program potřeba přerušit.
Do nádoby hrnce přidáme nakrájenou cibuli, česnek, mrkev, nakrájený zázvor, kari koření, chilli, římský kmín a osmahneme asi 3 minuty. Poté zalijeme vývarem, přidáme kurkumu, sůl a necháme povařit na programu „POLÉVKA“.
Rozmixujeme dohladka, vmícháme kokosové mléko a necháme už jen krátce zahřát.
Dozdobíme chilli a čerstvým koriandrem, zakápneme olejem.