Pikantní bůček nastudeno
2. 2. 2018 bůček vepřový bok
Vaření s námi je také o různých lahůdkách. Vychladlý vepřový bůček je skvělý servírovat studený například s chlebem a kyselou okurkou. Podobné lahůdky se u nás dělají jen výjimečně, vždy přes noc totiž zmiznou z lednice, a dodnes se nám nepovedlo tu záhadu vyřešit.
Časová náročnost 1,5 hodiny
Potřebujeme:
1 kg libový bůček (může být s kostí nebo bez ní)
3 stroužky česneku
5 ks kuliček černého pepře
2 ks bobkový list
Sůl
Pasta na potření
7-10 stroužků česneku utřeného se solí
1 lžička čerstvě namletého pepře
1 lžička červené sladké papriky
Trocha chilli
Lžička oleje
Postup:
- Celý bůček ponoříme do vody (cca 1,5 litru) a uvaříme doměkka společně s kořením, bobkovým listem a česnekem. Bůček s kostí o hmotnosti 1 kg vaříme cca 1,5 hodiny na programu „DUŠENÍ“.
- Mezitím si připravíme pastu z koření, papriky, česneku se solí a chilli. Pokud by byla příliš hustá, přidáme trochu oleje, bude se lépe roztírat.
- Uvařené maso vyndáme z vývaru, položíme na prkénko a ještě teplé potřeme připravenou pastou.
- Bůček zabalíme do alobalu a necháme vychladnout. Studený vložíme do lednice alespoň na 24 hodin.
- Servírujeme nakrájený s chlebem, křenem, hořčicí, podle chuti.
TIP: Vývar z bůčku nevylijte, můžete ho použít na přípravu skvělé hrachové, čočkové nebo fazolové polévky.