Pikantní bůček nastudeno

Vaření s námi je také o různých lahůdkách. Vychladlý vepřový bůček je skvělý servírovat studený například s chlebem a kyselou okurkou. Podobné lahůdky se u nás dělají jen výjimečně, vždy přes noc totiž zmiznou z lednice, a dodnes se nám nepovedlo tu záhadu vyřešit.

Časová náročnost 1,5 hodiny

Potřebujeme:

1 kg libový bůček (může být s kostí nebo bez ní)

3 stroužky česneku

5 ks kuliček černého pepře

2 ks bobkový list

Sůl

Pasta na potření

7-10 stroužků česneku utřeného se solí

1 lžička čerstvě namletého pepře

1 lžička červené sladké papriky

Trocha chilli

Lžička oleje

Postup:

  1. Celý bůček ponoříme do vody (cca 1,5 litru) a uvaříme doměkka společně s kořením, bobkovým listem a česnekem. Bůček s kostí o hmotnosti 1 kg vaříme cca 1,5 hodiny na programu „DUŠENÍ“.
  2. Mezitím si připravíme pastu z koření, papriky, česneku se solí a chilli. Pokud by byla příliš hustá, přidáme trochu oleje, bude se lépe roztírat.
  3. Uvařené maso vyndáme z vývaru, položíme na prkénko a ještě teplé potřeme připravenou pastou.
  4. Bůček zabalíme do alobalu a necháme vychladnout. Studený vložíme do lednice alespoň na 24 hodin.
  5. Servírujeme nakrájený s chlebem, křenem, hořčicí, podle chuti. 

TIP: Vývar z bůčku nevylijte, můžete ho použít na přípravu skvělé hrachové, čočkové nebo fazolové polévky.

Sdílejte