Pečené ratatouille v hrnci
10. 9. 2018 hlavní chod ratatouille
Klasiku francouzské kuchyně proslavil myšák z pohádky po celém světě a mánie receptů na ratatouille mohla začít. Nabízíme jeden, který snadno zvládnete i v našem hrnci. A chuť? Famózní. Použila jsem zapékací formu, která vystačí po 1 – 2 osoby, nicméně s přehledem vložte suroviny do nádoby hrnce, uzpůsobte množství a pečte přímo v ní.
2 porce / 60 minut
Suroviny:
Omáčka:
1 ks žluté a červené papriky
2 ks menší červené cibule
3 stroužky česneku
1 mrkev
2 střední čerstvá rajčata
1 menší lilek
2 ks bobkový list, snítka tymiánu
sůl, pepř
Ratatouille:
1 menší cuketa
1 menší žlutá a červená paprika
2 čerstvá rajčata
1 červená cibule
2 stroužky nakrájeného česneku
olivový olej
tymián, sůl a mletý pepř
Postup:
- Nejprve si připravíme základ pro omáčku. Papriky podélně rozkrojíme a zbavíme jader a vložíme na spodek nádoby hrnce. Stejně tak na polovinu rozkrojíme rajčata, cibuli, česnek, lilek nakrájíme na kolečka (asi 5 menších koleček dáme stranou – použijeme je na ratatouille), mrkev pouze překrojíme – a všechno přidáme k paprikám do nádoby, zakápneme 5 lžícemi oleje, přidáme bobkový list, tymián, sůl a pepř. Nastavíme program pečení – OVEN na 20 minut 130 °C. Po upečení celou směs vyndáme a papriky oloupeme, vyndáme koření a všechno rozmixujeme do hladké omáčky.
- Mezitím lehce osmahneme na programu FRY odložená kolečka lilku, nakrájená kolečka cukety a cibule – budou pak chutnat famózně. Hrnec po pečení předchozích surovin nemusíte mýt, lilek i cuketa nasají krásnou barvu i vůni.
- Do zapékací formy vložíme rozmixovanou omáčku a na ní rozložíme plátky zeleniny tak (rajčata, opečená kolečka lilku a cukety, papriku), aby se překrývaly. Zakápneme olejem, posypeme nakrájeným česnekem, solí a pepřem a přidáme pár lístků tymiánu. Necháme péct na 30 minut a 130 °C.