Pečené ratatouille v hrnci

Klasiku francouzské kuchyně proslavil myšák z pohádky po celém světě a mánie receptů na ratatouille mohla začít. Nabízíme jeden, který snadno zvládnete i v našem hrnci. A chuť? Famózní. Použila jsem zapékací formu, která vystačí po 1 – 2 osoby, nicméně s přehledem vložte suroviny do nádoby hrnce, uzpůsobte množství a pečte přímo v ní.

2 porce / 60 minut

Suroviny:


Omáčka:

1 ks žluté a červené papriky

2 ks menší červené cibule

3 stroužky česneku

1 mrkev

2 střední čerstvá rajčata

1 menší lilek

2 ks bobkový list, snítka tymiánu

sůl, pepř


Ratatouille:

1 menší cuketa

1 menší žlutá a červená paprika

2 čerstvá rajčata

1 červená cibule

2 stroužky nakrájeného česneku

olivový olej

tymián, sůl a mletý pepř

Postup:

  1. Nejprve si připravíme základ pro omáčku. Papriky podélně rozkrojíme a zbavíme jader a vložíme na spodek nádoby hrnce. Stejně tak na polovinu rozkrojíme rajčata, cibuli, česnek, lilek nakrájíme na kolečka (asi 5 menších koleček dáme stranou – použijeme je na ratatouille), mrkev pouze překrojíme – a všechno přidáme k paprikám do nádoby, zakápneme 5 lžícemi oleje, přidáme bobkový list, tymián, sůl a pepř. Nastavíme program pečení – OVEN na 20 minut 130 °C. Po upečení celou směs vyndáme a papriky oloupeme, vyndáme koření a všechno rozmixujeme do hladké omáčky.
  2. Mezitím lehce osmahneme na programu FRY odložená kolečka lilku, nakrájená kolečka cukety a cibule – budou pak chutnat famózně. Hrnec po pečení předchozích surovin nemusíte mýt, lilek i cuketa nasají krásnou barvu i vůni.
  3. Do zapékací formy vložíme rozmixovanou omáčku a na ní rozložíme plátky zeleniny tak (rajčata, opečená kolečka lilku a cukety, papriku), aby se překrývaly. Zakápneme olejem, posypeme nakrájeným česnekem, solí a pepřem a přidáme pár lístků tymiánu. Necháme péct na 30 minut a 130 °C.
Sdílejte