Pečená červená řepa s kozím sýrem
11. 7. 2019 červená řepa pečená řepa
Mladá řepa a kozí sýr s bylinkami a ořechy tvoří neodolatelnou souhru nahořklých a jemných chutí. Výborně se hodí k tymiánu, rozmarýnu, ale v tomto receptu jsme dali přednost šalvěji. A z mladého listí řepy připravíte velmi chutné pesto.
Potřebujeme:
5 ks mladé bulvy řepy, omýt rozkrojit
kozí sýr
5-7 lístků šalvěje
snítku tymiánu
2 lžíce oleje
2 lžíce nasekaných ořechů
5 stroužků česneku
sůl
špetku mletého pepře
1 lžíce citrónové šťávy nebo octu balsamico
Postup:
Řepu dobře omyjeme a rozkrájíme. Přidáme neoloupané stroužky česneku, osolíme a opepříme a zakápneme olejem a přidáme citrónovou šťávu. Na vrch poklademe lístky šalvěje a snítku tymiánu. Pečeme na programu OVEN (pečení v troubě) 25 – 30 minut na 120 °C.
Řepa bude měkká tzv. na skus, nikoli přepečená. Pokud však chceme měkčí, necháme ji ještě dopéct (podle velikosti kusů).
Kozí sýr nakrájíme a podáváme s teplou řepou. Chceme-li ho zapéct na řepě, postačí nám k tomu 10 min na 120 °C v programu OVEN.
Poslední krok je vymáčknout upečené stroužky česneku mezi řepu a zasypat ořechy. Dochutíme solí a pepřem.
TIP: Mladé listy řepy nevyhazujeme, jsou plné vitaminů. Připravíme z nich pesto stejným postupem jako bazalkové.