Pečená červená řepa s kozím sýrem

Mladá řepa a kozí sýr s bylinkami a ořechy tvoří neodolatelnou souhru nahořklých a jemných chutí. Výborně se hodí k tymiánu, rozmarýnu, ale v tomto receptu jsme dali přednost šalvěji. A z mladého listí řepy připravíte velmi chutné pesto.

Potřebujeme:

5 ks mladé bulvy řepy, omýt rozkrojit

kozí sýr

5-7 lístků šalvěje

snítku tymiánu

2 lžíce oleje

2 lžíce nasekaných ořechů

5 stroužků česneku

sůl

špetku mletého pepře

1 lžíce citrónové šťávy nebo octu balsamico

Postup:

Řepu dobře omyjeme a rozkrájíme. Přidáme neoloupané stroužky česneku, osolíme a opepříme a zakápneme olejem a přidáme citrónovou šťávu. Na vrch poklademe lístky šalvěje a snítku tymiánu. Pečeme na programu OVEN (pečení v troubě) 25 – 30 minut na 120 °C.

Řepa bude měkká tzv. na skus, nikoli přepečená. Pokud však chceme měkčí, necháme ji ještě dopéct (podle velikosti kusů).

Kozí sýr nakrájíme a podáváme s teplou řepou. Chceme-li ho zapéct na řepě, postačí nám k tomu 10 min na 120 °C v programu OVEN.

Poslední krok je vymáčknout upečené stroužky česneku mezi řepu a zasypat ořechy. Dochutíme solí a pepřem.

TIP: Mladé listy řepy nevyhazujeme, jsou plné vitaminů. Připravíme z nich pesto stejným postupem jako bazalkové.

Sdílejte