Osvěžující gazpacho

Polévky nemusí být jen horké. Do horkých dnů můžeme doporučit studenou španělskou specialitu, jejíž hlavní surovinou jsou čerstvá a voňavá rajčata. Tentokrát jsem vyměnila hrnec za vakuový mixér. Výsledek? Suroviny mixované bez přístupu vzduchu vytvoří naprosto dokonalou konzistenci a o chuti této nádhery ani nemluvě.

Potřebujeme:

5 zralých masitých rajčat

1 středně velká okurka, oloupaná a zbavená semínek

1 červená paprika

1 malá zelená paprika

1 malá červená cibulka

3 stroužky česneku

1 chilli paprička

2 lžíce vinného octu z červeného vína

hrubá sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej

bylinky: máta, bazalka, pažitka

Postup:

  1. Ačkoli se rajčata doporučují loupat, vysokorychlostní vakuový mixer dokonale rozmixuje i slupky, takže s klidem v duši použijte rajčata tak, jak je příroda stvořila. Všechno nakrájíme na drobné kousky, smícháme v míse s olivovým olejem a čerstvě namletým pepřem s trochou soli a necháme zhruba půl hodiny odležet. Část surovin si při krájení necháme na dozdobení.
  2. Postupně směs přeložíme do mixéru a nejlépe v režimu vakua – odsátím vzduchu – rozmixujeme. Takto bude mít směs nádhernou sytou barvu a bude doopravdy hladká.
  3. Na závěr pomalu přidáme ocet a případně ještě dochutíme pepřem a solí. Dozdobíme drobnými lístky máty, bazalky a pažitky a zakápneme olejem.

Gazpacho jsme připravili s naším novým vysokorychlostním vakuovým mixérem VB 8010.

 

Sdílejte