Okonomiyaki – japonská palačinka naslano ze zelí
28. 1. 2018 asijská kuchyně hlavní chod oběd
Tuto japonskou pochoutku z bílého zelí zaručeně najdete na jakémkoli festivalu nebo veřejné slavnosti a je oblíbeným a především rychlým jídlem v domácnostech. Uvařil mi ji bratr podle toho, jak se to sám naučil v Japonsku. Už samotný název je velmi výstižný „cokoli, jakkoli“. Má mnoho podob, stejně jako bezpočet chutí, podle oblasti, ve které zrovna jste. Vyzkoušejte třeba tuto jednoduchou verzi.
3 porce / 1 hodina
Potřebujeme:
Těsto:
100 g hladká mouka, 100 ml vody, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vejce, 1/4 bílého zelí, 1 jarní cibulka
Na vrch:
Anglická slanina
K servírování:
majonéza, cibulka nebo pórek
TIP: V Japonsku se používá okonomiyaki mouka, hotová směs obsahující vše potřebné. U nás ji seženete ve specializovaných prodejnách. Alternativou k anglické slanině je maso v kombinaci s mořskými plody, nebo sušené rybí plátky.
Postup:
- Příprava je velmi podobná jako u klasického palačinkového těsta. Dobře smícháme mouku s vodou. Pak nakrájíme zelí a cibulku na drobné plátky a smícháme dohromady s vodou a moukou. Pak přidáme vejce, mícháme, až se všechno dobře propojí. Necháme chviličku odstát.
- Mezitím si připravíme plátky anglické slaniny, které osmahneme v hrnci na programu Smažení (FRY) zhruba 5 minut. Vyndáme plátky a tuk, který slanina pustila, necháme v nádobě hrnce.
- Na dno hrnce dáme směs Okonomiyaki v tloušťce zhruba 3 cm a smažíme z obou stran asi 10 minut (každá strana). Jakmile je placka upečená z obou stran, můžeme podávat.
Servírování:
Na vrch placky poklademe kousky opečené slaniny a přidáme majonézu. Můžete si ji rozetřít přes placku nebo jen tak přidat na kraj talíře a dávkovat podle chuti – zvolili jsme druhou možnost.