Okonomiyaki – japonská palačinka naslano ze zelí

Tuto japonskou pochoutku z bílého zelí zaručeně najdete na jakémkoli festivalu nebo veřejné slavnosti a je oblíbeným a především rychlým jídlem v domácnostech. Uvařil mi ji bratr podle toho, jak se to sám naučil v Japonsku. Už samotný název je velmi výstižný „cokoli, jakkoli“. Má mnoho podob, stejně jako bezpočet chutí, podle oblasti, ve které zrovna jste. Vyzkoušejte třeba tuto jednoduchou verzi.

3 porce / 1 hodina

Potřebujeme:

Těsto:
100 g hladká mouka, 100 ml vody, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vejce, 1/4 bílého zelí, 1 jarní cibulka

Na vrch:
Anglická slanina

K servírování:
majonéza, cibulka nebo pórek

TIP: V Japonsku se používá okonomiyaki mouka, hotová směs obsahující vše potřebné. U nás ji seženete ve specializovaných prodejnách. Alternativou k anglické slanině je maso v kombinaci s mořskými plody, nebo sušené rybí plátky.

Postup:

  1. Příprava je velmi podobná jako u klasického palačinkového těsta. Dobře smícháme mouku s vodou. Pak nakrájíme zelí a cibulku na drobné plátky a smícháme dohromady s vodou a moukou. Pak přidáme vejce, mícháme, až se všechno dobře propojí. Necháme chviličku odstát.
  2. Mezitím si připravíme plátky anglické slaniny, které osmahneme v hrnci na programu Smažení (FRY) zhruba 5 minut. Vyndáme plátky a tuk, který slanina pustila, necháme v nádobě hrnce.
  3. Na dno hrnce dáme směs Okonomiyaki v tloušťce zhruba 3 cm a smažíme z obou stran asi 10 minut (každá strana). Jakmile je placka upečená z obou stran, můžeme podávat.

Servírování:

Na vrch placky poklademe kousky opečené slaniny a přidáme majonézu. Můžete si ji rozetřít přes placku nebo jen tak přidat na kraj talíře a dávkovat podle chuti – zvolili jsme druhou možnost.

 

Sdílejte