Ochutnejte exotický dhál

Zemí původu tohoto voňavého pokrmu je Indie. Dhál má mnoho variací – liší se v použití kokosového mléka i koření. V každém případě je to velmi lahodný, výrazný a sytý pokrm, který můžete v bezpočtu variací ochutnávat už pořád.

3 – 4 porce

Potřebujeme:

1 střední červená cibule

2-3 stroužky česneku

2 zelené chilli papričky

1 červená chilli paprička

2 lžíce ghí

1 lžička nadrobno nasekaného zázvoru

1 lžička kurkumy

1 lžička drceného nebo mletého římského kmínu

½ lžičky mletého koriandru

2 větší rajčata pokrájená nadrobno

1 lžička soli

200 g červené čočky

čerstvý koriandr

400 ml kokosového mléka (podle volby)

Postup: 

Červenou čočku dobře propláchneme a necháme vařit ve vodě – zhruba v 2-3 násobném množství – použijeme program pohanka (Buckwheat).

Cibuli, česnek a zázvor najemno nakrájíme. Na programu FRY rozehřejeme máslo ghí, zpěníme na něm cibulku, přidáme česnek, zázvor a na polovinu rozkrojenou zelenou chilli papričku. Restujeme asi 2 minuty, pak papričku vybereme a dáme stranou. Přidáme zbytek koření, nadrobno pokrájenou zelenou i červenou chilli papričku a ještě restujeme asi minutu.

Do směsi vmícháme rajčata a uvařenou čočku a je-li třeba klidně i trochu vody. Zapneme program dušení (STEW) na 10 minut.

Na závěr dhál zalijeme kokosovým mlékem – i když v severní Indii se dhál vaří bez něj, zato v jižní Indii se bez kokosového mléka neobejdou. Servírujeme s rýží a čerstvým koriandrem.

Sdílejte