Ochutnejte exotický dhál
19. 3. 2020 červená čočka čočka dhál indický dhál vegetariánský pokrm
Zemí původu tohoto voňavého pokrmu je Indie. Dhál má mnoho variací – liší se v použití kokosového mléka i koření. V každém případě je to velmi lahodný, výrazný a sytý pokrm, který můžete v bezpočtu variací ochutnávat už pořád.
3 – 4 porce
Potřebujeme:
1 střední červená cibule
2-3 stroužky česneku
2 zelené chilli papričky
1 červená chilli paprička
2 lžíce ghí
1 lžička nadrobno nasekaného zázvoru
1 lžička kurkumy
1 lžička drceného nebo mletého římského kmínu
½ lžičky mletého koriandru
2 větší rajčata pokrájená nadrobno
1 lžička soli
200 g červené čočky
čerstvý koriandr
400 ml kokosového mléka (podle volby)
Postup:
Červenou čočku dobře propláchneme a necháme vařit ve vodě – zhruba v 2-3 násobném množství – použijeme program pohanka (Buckwheat).
Cibuli, česnek a zázvor najemno nakrájíme. Na programu FRY rozehřejeme máslo ghí, zpěníme na něm cibulku, přidáme česnek, zázvor a na polovinu rozkrojenou zelenou chilli papričku. Restujeme asi 2 minuty, pak papričku vybereme a dáme stranou. Přidáme zbytek koření, nadrobno pokrájenou zelenou i červenou chilli papričku a ještě restujeme asi minutu.
Do směsi vmícháme rajčata a uvařenou čočku a je-li třeba klidně i trochu vody. Zapneme program dušení (STEW) na 10 minut.
Na závěr dhál zalijeme kokosovým mlékem – i když v severní Indii se dhál vaří bez něj, zato v jižní Indii se bez kokosového mléka neobejdou. Servírujeme s rýží a čerstvým koriandrem.