Mřížkový koláč s jahodami

4-6 porcí / 35 minut pečení / 20 minut příprava

Potřebujeme

Na těsto
300 g hladké mouky, 1 čajovou lžičku kypřicího prášku do pečiva,
2 polévkové lžíce cukru krystal, 100 g másla, 3/4 menší sklenice mléka

Na náplň
jahody, 1/2 menší sklenice cukru krystal,
1 polévkovou lžíci škrobu
2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
1 vaječný bílek
1 polévkovou lžíci moučkového cukru

Postup
1. V míse smícháme pokrájené jahody s cukrem krystal, škrobem, rozpuštěným máslem
a citrónovou šťávou a necháme stranou odpočinout asi 20 minut.
2. Ve větší míse smícháme mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr, změklé máslo a mléko.
Vypracujeme hladké těsto a necháme ho odležet hodinu v chladničce.
3. Těsto rozdělíme na 2 díly v poměru 2/3 a 1/3. Větší díl vyválíme do kulaté placky o síle asi
0,5 cm a vložíme do hrnce vymazaného máslem. Pomocí vidličky uděláme v těstě několik otvorů.
Na těsto položíme list pečicího papíru a zatížíme ho několika fazolemi.
4. Zavřeme víko a v programu OVEN (Příprava v troubě) nastavíme čas na 15 minut. Po uplynutí
doby přípravy vyjmeme pečicí papír s fazolemi a na těsto natřeme jahodovou směs.
5. Nyní vyválíme z menšího dílu těsta placku o síle asi 0,5 cm a rozřežeme ji pomocí rádla
s ozdobným okrajem na asi 2 cm široké proužky. Proužky položíme na jahodovou směs tak,
aby vytvořily mřížku. Konce proužků opatrně přitiskněme k již upečenému základu.
6. Zavřeme víko hrnce a v programu OVEN (Příprava v troubě) nastavíme čas 20 minut. Po upečení
opatrně vyjmeme hrnec a necháme vychladnout. Koláč je velmi křehký a mohl by se roztrhat.
Po částečném vychladnutí opatrně vyjmeme koláč z hrnce a položíme na servírovací tác.
7. Posypeme moučkovým cukrem a podáváme se šlehačkou nebo zmrzlinou.

 

Sdílejte