Mléčné kynuté houstičky od Ley

Nejlepší snídaně na světě, ať naslano jen tak s máslem a špetkou soli nebo nasladko s domácí marmeládou. Vláčné mléčné kynuté houstičky podle šéfkuchařky Ley, @leaskalova.  Kynuté těsto zvládne náš varný robot Catler TC 9010.

Potřebujeme:

500 g polohrubé mouky

70 g másla

1 vejce a 1 žloutek

60 g cukru

½ lžičky soli

200 ml mléka

1 kostka droždí

100 g rozinek

žloutek smíchaný s 1 lžící vody (na potření)

Postup:

V robotu ohřejeme mléko na 40 stupňů. Přidáme cukr a nadrobené droždí. Necháme stát cca 20 min v nádobě, dokud nevzejde kvásek. Poté přidáme povolené máslo na kostičky, jedno celé vejce, jeden žloutek, sůl a prosátou mouku.

Robota zapneme na stupeň 2 a necháme propracovat cca 15 minut. Poté přidáme rozinky a necháme zapracovat. Lehounce poprášíme povrch těsta moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout zhruba 1,5 hodiny na teplém místě.

Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a lehce propracujeme. Rozdělíme na 12 stejných kousků a každý důkladně propracujeme a položíme na plech s pečicím papírem. Pro ozdobu můžeme lehce naříznout. Opět zakryjeme utěrkou a necháme kynout další hodinu. Na závěr potřeme rozšlehaným žloutkem s kapkou vody. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 15-20 minut.

Sdílejte