Maso z hrnce na různé způsoby
9. 4. 2018 karbanátky pečené kuře pomalé vaření příprava masa španělské ptáčky steak
Dáte si steak, svíčkovou, karbanátky nebo lososa v páře? Velkou předností hrnce je schopnost připravovat masa téměř na jakýkoli způsob. Masu zachováte šťávu, chuť a navíc i kvalitní hovězí bude hotové za 40 minut. Celkově lze říci, že přípravu masa zkrátíte o polovinu času ve srovnání s klasickým způsobem vaření.
Indukční CATLER hrnec budete chvíli osahávat a zkoumat. Abychom usnadnili první okoukávání, připravili jsme několik základních postupů, jak připravit maso v hrnci pro různé recepty.
Pořádná flákota masa v celku (1 kg)
Je základem na svíčkovou nebo k rajské omáčce. Uděláte v něm například hovězí kližku, kýtu nebo krk, stejně tak vepřový bůček v celku nebo jiný druh masa.
Hovězí i vepřové maso v celku o hmotnosti 1 kg nejdříve lehce osmahneme na programu FRY, aby se zatáhlo. Poté ho necháme dusit podlité vodou na program STEW. Obvyklá doba dušení u tak velikého kusu masa je 60 minut. Kvalitní mladé maso bude měkké, a pokud by se vám zdálo, že potřebuje dodělat, dušení prostě prodloužíte.
Kus masa můžete také péct „v troubě“ s programem OVEN (nepracuje s tlakem) nebo MultiChef (program pracuje i s tlakem). Na programu OVEN je potřeba maso podlít vodou a přidat tuk, v podstatě stejně jako v klasické troubě, avšak výsledek se bude lišit. Maso z hrnce bude uvnitř šťavnaté, nikoliv vysušené. Doporučuji také rozdělit čas procesu pečení – maso pečeme nejdřív z jedné strany a pak z druhé. Méně intenzivní teplota je v tomto případě vhodnější, volte 120 °C a čas kolem 40 minut. Podle potřeby můžete čas i teplotu kdykoli zvýšit a maso dopéct.
Steak
Krvavý, medium nebo propečený, záleží, co si přejete. Steakové maso připravíte jako na pánvi – kvalitně, protože dno nádoby je tlusté a s výbornou vodivostí. A přejete-li si, dopečete ho stejně jako v troubě.
Kvalitní mladé maso asi 1,5 – 2 cm vysoké opečete na programu FRY asi 3 – 10 minut z obou stran a můžete konzumovat. V závislosti na výšce steaku bude maso uvnitř lehce nebo zcela propečené.
Pokud chcete steak nejdříve osmahnout a pak dopéct „v troubě“, volte 3-5 minuty na zatažení masa na programu FRY a poté zvolte program MultiChef na 5-11 minut na 110 °C. Drobné odchylky se odvíjí od tloušťky masa a jeho kvality.
TIP: Olej a koření používejte výhradně na maso, nikoli na dno hrnce. Maso by se zbytečně příliš smažilo a prskalo. Sůl použijte až na závěr, abyste nepřišli o šťavnatost. Po osmahnutí nechejte maso chvilku odpočinout pod pokličkou na dřevěném prkýnku.
Kuřata, křepelky, kohouti v celku
Mladá křepelka nebo kohout na víně – nejenže je připravíte do hodiny, ale vůní zaručeně přilákáte ke stolu celou rodinu. Křehčí maso jako třeba kuře nebo křepelku připravíte za zhruba 25 – 30 minut. Nejdříve ji osmahněte (program FRY 8 minut) a poté pečte na programu OVEN – na nejvyšším stupni 130 °C zhruba těch 25 minut.
Kohouta na víně připravíte následně: nejdříve lehce propečte na programu FRY 8 minut a poté nechejte dusit asi 40 minut.
Karbanátky
Čerstvě umleté maso s trochou tuku je základem. Podle receptu přidejte ingredience, ale pamatujte, že do mletého masa nepatří vaječný bílek – jinak by vám karbanátky mohly zbytnět jako Karlův most.
Karbanátky nejdříve lehce osmahněte na lžíci oleje na programu FRY. Poté je necháme dusit cca 25 minut (podle druhu masa) nebo upéct v troubě cca 30 minut na 120 °C.
Vařené maso v páře
Vaření v páře je velmi dietní. Hodí se například pro lososa nebo jiné rybí maso, krůtí, kuřecí maso se zeleninovou přílohou. U ryb počítejte zhruba s přípravou asi 15 minut, u kuřecího, králičího nebo krůtího masa příprava zabere zhruba 25 minut. S přehledem ale připravíte i kachní nebo půlená krůtí stehna – tu je potřeba zvýšit dobu vaření v páře na 40 minut.
Zapečená roláda
Masové rolády, jejichž základem je libové mleté maso, bůček nebo různá kombinace se zeleninou je dobré provést na programu pečení. Časově se různí podle typu masa. Použijte buď program OVEN nebo MultiChef. Pro rychlou přípravu a dokonalé propečení volte nejvyšší teplotu a tedy 130 – 140 °C na 20 minut.