Famózní makový koláč bez mouky

V kuchařce „Jíme zdravě“ objevíte spousty skvělých receptů a inspirací, které si navíc můžete trochu poupravit. Originální recept nám přišel málo sladký, proto prošel mírnou úpravou – přidali jsme med a navíc agávový sirup – nejsladší ze všech sirupů. A dokonalé dílo je na světě …

8 porcí / 1 hodina

Potřebujeme:

4 ks menší vejce

200 g mletého máku

300 g nastrouhaných jablek

200 g plnotučného tvarohu

4 lžíce medu

4 lžíce agávového sirupu

2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů

1 vanilkový lusk

špetku soli

 

Postup:

U vajec oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme stranou do mísy a přimícháme k nim mák, tvaroh, jablka, kypřicí prášek, vanilku a špetku soli. Vanilku přidáme tak, že rozřízneme lusk a nožem vyškrábneme dužinu. Pak těsto dosladíme medem a agávovým sirupem – jestli je dost sladké poznáme tak, že ho ochutnáme, případně ještě dosladíme.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně zamícháme do těsta – nejdříve pouze jednu lžíci a pak zbytek. Těsto vlijeme do nádoby hrnce vyložené pečicím papírem. Zapneme program OVEN na 130 °C a 45 minut. Koláč servírujeme s tvarohem oslazeným medem.

Vyzkoušejte, je opravdu skvělý…

Sdílejte