Famózní makový koláč bez mouky
4. 3. 2019 koláč koláč bez mouky makový koláč zdravý koláč
V kuchařce „Jíme zdravě“ objevíte spousty skvělých receptů a inspirací, které si navíc můžete trochu poupravit. Originální recept nám přišel málo sladký, proto prošel mírnou úpravou – přidali jsme med a navíc agávový sirup – nejsladší ze všech sirupů. A dokonalé dílo je na světě …
8 porcí / 1 hodina
Potřebujeme:
4 ks menší vejce
200 g mletého máku
300 g nastrouhaných jablek
200 g plnotučného tvarohu
4 lžíce medu
4 lžíce agávového sirupu
2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
1 vanilkový lusk
špetku soli
Postup:
U vajec oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme stranou do mísy a přimícháme k nim mák, tvaroh, jablka, kypřicí prášek, vanilku a špetku soli. Vanilku přidáme tak, že rozřízneme lusk a nožem vyškrábneme dužinu. Pak těsto dosladíme medem a agávovým sirupem – jestli je dost sladké poznáme tak, že ho ochutnáme, případně ještě dosladíme.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně zamícháme do těsta – nejdříve pouze jednu lžíci a pak zbytek. Těsto vlijeme do nádoby hrnce vyložené pečicím papírem. Zapneme program OVEN na 130 °C a 45 minut. Koláč servírujeme s tvarohem oslazeným medem.
Vyzkoušejte, je opravdu skvělý…