Luštěninová polévka podle ChefKamu
8. 1. 2019 Chefkamu luštěniny polévka
Pro všechny milovníky polévek! Zkusili jsme luštěninovo- zeleninovou polévku na rajčatovém základu podle ChefKamu a je fantastická. Postup jsme upravili k našemu Catler multifunkčnímu hrnci. Nápomocné video k přípravě najdete na odkazu Chefkamu.
Doba přípravy: do 45 minut
Potřebujeme:
3 lžíce rostlinného oleje
2 cibule
2 mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
2 lžíce nasekaného česneku
3 snítky čerstvého rozmarýnu
cca 500 g uvařených nebo sterilovaných luštěnin (čočka, fazole, cizrna…)
1 brokolice
300 g růžiček kapusty
4 lžíce rajčatového protlaku
1,5 dl červeného vína
600 g rajčat (čerstvé nebo plechovka)
1-2 svazky nasekaného koriandru a petrželky (1:1 nebo jen jeden druh bylinky dle vaší chuti, lze i bazalka)
cca 2 l vody nebo ideálně vývaru
na dochucení sůl, čerstvě mletý pepř a limetová šťáva
Koření
1 lžíce mleté papriky
1/2 lžičky skořice
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
Postup:
Zeleninu (cibuli, mrkev, řapíkatý celer) nakrájíme na menší kousky. Nastavíme program smažení (FRY) rovnou na 18 minut. Do nádoby hrnce nalijeme nejdřív olej, na kterém necháme zesklovatět cibulku. Pak k cibulce přidáme zeleninu – mrkev, celer, česnek a dále opékáme. Přidáme všechno koření, rajčata a podlijeme vínem. Ke směsi, která se pořád smaží, přidáme brokolici a kapustičky a už jen promícháme.
Zalijeme teplým vývarem nebo vodou a nastavíme program dušení (STEW) na 10 minut. Pokud použijeme studený vývar či vodu, je třeba zvýšit čas na dušení na 17 minut. Nezapomeňte dochutit solí, pepřem a limetkovou šťávou. Na závěr přidáme luštěniny a dusíme ještě 12 minut.
Čerstvé bylinky a hlavně koriandr dodají polévce ten správný ráz.