Lilkové ragú se žampiony a kukuřičnou polentou

Příprava polenty zabere víc času, na druhou stranu je fajn ji podávat ještě teplou. Robot navíc udělá perfektní práci, když za vás všechno ohlídá a zamíchá a vy jen přidáváte suroviny. Zvolila jsem postup přípravy nejdříve lilkového ragú, které jsem před podáváním přihřála a v druhém kroku jsem připravila samotnou polentu. Vy si však postup klidně upravte podle sebe.

4 porce / 30 minut

Potřebujeme:

1 lilek

1 větší červenou cibuli

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

2 rajčata

1 červenou papriku

4-5 žampionů

½ lžičky mletého černého pepře

1 lžíci octa balsamico

1 lžíci sojové omáčky

špetku chilli vloček

tymián, nať petržele

sůl

Na polentu potřebujeme:

1 hrnek kukuřičné polenty

4 hrnky vody

1 lžíce másla

sůl, pepř

 

Postup přípravy lilkového ragú:

Pokrájíme lilek na menší kostičky, posolíme, opepříme, přidáme tymián, část petržele, chilli vločky, zakápneme olejem, přidáme lžíci sojové omáčky a balsamica. Směs zamícháme a necháme chvíli marinovat.

Do nerezové mixovací nádoby dáme lžíci oleje a nahrubo pokrájenou červenou cibuli. Restujeme 3 minuty na 120 °C, rychlost 1.

Přidáme pokrájené žampiony, drcený česnek a pokračujeme v restování 3 minuty, 120 °C, rychlost 1.

Přidáme papriku a rajčata, restujeme 5 minut, snížíme teplotu na 100 °C, rychlost 1.

Na závěr přidáme směs lilku a dusíme 10 minut, 95 °C, rychlost 1.

Hotové ragú odložíme ideálně do termonádoby. Jako předkrm se dokonce může podávat i studený.

 

Příprava polenty

Do nádoby termocookeru nalijeme 4 hrnky vody a nastavíme 100 °C, rychlost 1. Jakmile se dosáhne požadované teploty (přístroj nás upozorní signálem), otvorem pomalu vsypeme připravené množství polenty a sůl a necháme ji spojit s vodou asi 1 minutu.

Snížíme teplotu na 95 °C, nastavíme čas přípravy 40 minut a rychlost 1. Během míchání přidáme půlku másla.

Polentu robot míchá sám, není třeba ji hlídat. Na úplný závěr těsně před koncem vložte do polenty zbytek másla a nechejte rozmíchat. Jakmile je hotová, podávejte s lilkovým ragú. Její jemná méně výrazná chuť je ideální v kombinaci s pikantnějším lilkem.

Sdílejte