Lilkové ragú se žampiony a kukuřičnou polentou
20. 1. 2022 lilek polenta TC 8010 termocooker vegetariánský pokrm
Příprava polenty zabere víc času, na druhou stranu je fajn ji podávat ještě teplou. Robot navíc udělá perfektní práci, když za vás všechno ohlídá a zamíchá a vy jen přidáváte suroviny. Zvolila jsem postup přípravy nejdříve lilkového ragú, které jsem před podáváním přihřála a v druhém kroku jsem připravila samotnou polentu. Vy si však postup klidně upravte podle sebe.
4 porce / 30 minut
Potřebujeme:
1 lilek
1 větší červenou cibuli
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
2 rajčata
1 červenou papriku
4-5 žampionů
½ lžičky mletého černého pepře
1 lžíci octa balsamico
1 lžíci sojové omáčky
špetku chilli vloček
tymián, nať petržele
sůl
Na polentu potřebujeme:
1 hrnek kukuřičné polenty
4 hrnky vody
1 lžíce másla
sůl, pepř
Postup přípravy lilkového ragú:
Pokrájíme lilek na menší kostičky, posolíme, opepříme, přidáme tymián, část petržele, chilli vločky, zakápneme olejem, přidáme lžíci sojové omáčky a balsamica. Směs zamícháme a necháme chvíli marinovat.
Do nerezové mixovací nádoby dáme lžíci oleje a nahrubo pokrájenou červenou cibuli. Restujeme 3 minuty na 120 °C, rychlost 1.
Přidáme pokrájené žampiony, drcený česnek a pokračujeme v restování 3 minuty, 120 °C, rychlost 1.
Přidáme papriku a rajčata, restujeme 5 minut, snížíme teplotu na 100 °C, rychlost 1.
Na závěr přidáme směs lilku a dusíme 10 minut, 95 °C, rychlost 1.
Hotové ragú odložíme ideálně do termonádoby. Jako předkrm se dokonce může podávat i studený.
Příprava polenty
Do nádoby termocookeru nalijeme 4 hrnky vody a nastavíme 100 °C, rychlost 1. Jakmile se dosáhne požadované teploty (přístroj nás upozorní signálem), otvorem pomalu vsypeme připravené množství polenty a sůl a necháme ji spojit s vodou asi 1 minutu.
Snížíme teplotu na 95 °C, nastavíme čas přípravy 40 minut a rychlost 1. Během míchání přidáme půlku másla.
Polentu robot míchá sám, není třeba ji hlídat. Na úplný závěr těsně před koncem vložte do polenty zbytek másla a nechejte rozmíchat. Jakmile je hotová, podávejte s lilkovým ragú. Její jemná méně výrazná chuť je ideální v kombinaci s pikantnějším lilkem.