Lepší chuť, delší čerstvost – s domácí vakuovačkou

Uchování ve vakuu prodlouží čerstvost potravin, přirozené aroma i obsah živin. Vakuování je také způsob jak vylepšit gurmánský zážitek třeba při marinování masa před grilováním. Někdy také vakuovačka nahradí lednici – ulovenou rybu přivezete bezpečně domů i druhý den.  

Vakuové balení chrání potraviny před znečištěním z okolí, hmyzem, ale především nepřítomnost kyslíku zabrání růstu mikroorganizmů a plísní, které kyslík potřebují. Vakuum zajistí potravinám uchování živin a u nakládaného masa dokonce zlepší chuť.  Navíc jsou takto uložené potraviny dobře chráněny před nežádoucími pachy, můžete je bezpečně převézt či dlouhodobě uskladnit.

To nejlepší maso na gril bude předem naložené ve vakuu …  

Ať už vsadíte na pikantní křídla, tradiční krkovici nebo oblíbený hovězí steak – marinováním ve vakuu znásobíte všechny jeho přednosti. Maso ve vakuu vydrží 3 až 5 krát déle, bude křehčí a zdravější zároveň! Vakuum způsobí roztažení tkáně a marináda i bez přídavku tuku lépe pronikne dovnitř, čímž se zvýrazní její kořeněná vůně. Takto marinované maso není třeba tolik solit – bez kyslíku se krásně rozvine jeho přirozené aróma. Maso bude sice jemnější, ale bílkovinná vlákna se neporuší, proto se při grilování jednotlivé kousky nerozpadnou. Vakuování je tedy nepochybně nejlepší a nejzdravější způsob uchování masa před grilováním.

Pro rybaře i na cesty

Vedle autochladničky je vakuovačka dalším užitečným spotřebičem. Úlovky zavakuujete celé nebo je rozkrájíte a vakuovačku, která pracuje i s příkonem 12 V, snadno připojíte na zdroj i v autě. Bez chlazení a bez přístupu vzduchu vydrží maso 1-2 dny než ho dovezete domů.

Vakuování bylinek

Ti, co vakuovačkou disponují, pravděpodobně už dávno objevili kouzlo uchování choulostivých aromatických bylinek. Třeba řezaný koriandr nebo bazalka rychle zvadnou, zatímco s vakuovačkou vydrží minimálně o den déle.  Bylinky ze zahrádky přivezete domů v dobré kondici.

Uchování vařeného jídla

S vakuovačkou snadno uložíte na později každé uvařené jídlo – od polévek, masa, omáček až po přílohy. Pokud se rozhodnete pro zamrazení, brzo zjistíte, jak šetříte prostorem a kromě toho oceníte dokonalý přehled.

Co s nedopitým vínem?

Otevřené a nedopité víno rychle ztrácí na kvalitě. U Catler vakuovačky oceníte speciální nástavec, kterým odsajete z lahve vzduch a víno tak můžete několik dnů uskladnit, než ho celkem spotřebujete. Stejným způsobem uchováte nejen víno, ale třeba kvalitní kuchyňské oleje nebo ocet.

 

 

Vakuum však využijete v mnoha dalších směrech. A argument, že zabráníte nesmyslnému plýtvání potravin, čímž také šetříte domácí rozpočet, určitě stojí za zvážení.

Sdílejte