Krémeš s pravou vanilkou

Jestli je tento vynikající dezert původem z Maďarska, Srbska nebo Slovinska, dnes už asi nikdo nerozluští. Já se s ním seznámila na Slovensku, pak sem ho ochutnala ve všech zmíněných zemích a v mnoha podobách. V paměti mi utkvěl Krémeš z městečka Bled ve Slovinsku, kdy vanilkový krém s čerstvými malinami vytvořil naprosto okouzlující kombinaci. Tuto variantu si však nechám na léto, kdy jsou maliny „opravdové“. Nyní nabízím recept na Krémeš v jeho základní a velmi chutné variantě.

Časová náročnost 1,5 hodiny

Potřebujeme: 

Těsto

1 hotové lístkové těsto

Náplň

250 ml plnotučného mléka (použila jsem farmářské 4,2 %)

250 ml smetany ke šlehání 33 %

40 g másla

70 g cukr krupice

1 vanilkový lusk

80 ml vody

45 g kukuřičný škrob

4 prošlehané žloutky

2 lžíce hrubé mouky

Postup:

Lístkové těsto rozvalíme na tenké pláty a podle menšího talíře vyřízneme těsto do 2 kruhových tvarů. Nevadí, pokud budou trochu větší než dno hrnce, protože těsto se pečením srazí asi o 1 cm. Před pečením píchněte do těsta vidličkou, pak se nenafoukne. Pečeme z obou stran asi 15 minut na program Oven 130 °C. Oba upečené oba pláty dáme stranou.

TIP: Plát, který použijeme jako vrchní díl, nařízneme z jeho spodní strany na pravidelné trojúhelníkové díly tak, aby se nám nerozpadnul. Usnadní nám to pozdější porcování dortu, přitom však pořád bude působit celistvě.

Příprava náplně:

1. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, tupou stranou nože seškrábneme semínka a společně s luskem, mlékem, smetanou, máslem a cukrem vložíme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu na programu Smažení (FRY). Jakmile směs v hrnci začne vřít, ihned přerušíme program, vybereme lusk a směs přelijeme přes sítko, abychom odstranili semínka a zbytky lusku. Směs vrátíme do hrnce.

2. Mezitím v misce smícháme kukuřičný škrob s moukou a vodou.

3. Do horké směsi v hrnci za stálého míchání metličkou přidáme škrob a teprve na závěr prošlehané žloutky. Zapneme program Smažení (FRY) a za stálého míchání necháme zhoustnout – pozor, tento proces trvá jen asi 40 sekund.

4. Uvařený krém naneseme na plát lístkového těsta, přikryjeme druhým plátem a necháme ztuhnout v chladničce asi 6 hodin.

TIP: pro lepší formování a zacházení s dortem jsem použila dortovou formu vystlanou alobalem. Po ztuhnutí krému se snadno odstranil a krém držel tvar.

Některé verze mají ještě vrchní vrstvu z bílé šlehačky. Stejně tak se můžete potkat s variantou zkaramelizovaných mandlí navrchu nebo kombinací s ovocem jako jsou třeba maliny, černý nebo červený rybíz.

Sdílejte