Králičí stehna na víně s francouzskou hořčicí

Francouzský původ tomuto receptu nelze upřít stejně jako kvalitní dijonskou hořčici. Ani omylem nezkoušejte tento recept s nějakou obyčejnou alternativou, byli byste zklamaní. Typicky pikantní vlastnosti dijonské hořčice a specifické složení dává tomuto jídlu excelentní chuť. A mezinárodní kuchyni jsme podtrhli rakouským bílým vínem, volba padla na couvée z Burgenlandu.

4 porce / čas do 1 hodiny

Potřebujeme:

4 ks králičí stehna

1 lžíci hořčičných semínek

2 lžíce dijonské hořčice

100 g másla

250 ml bílého vína

500 ml vývaru (nejlépe zeleninového)

1 velkou bílou cibuli

2 stroužky česneku

3 snítky rozmarýnu

200 ml smetany (33 %)

500 g mladých brambor se slupkou

8 ks mrví

sůl, pepř

Postup:

Do nádoby hrnce vložíme 2/3 másla a nastavíme program FRY (Smažení) na 20 min. Posolené a opepřené králičí nožky opečeme ze všech stran, pak dáme maso na chvíli stranou. Do nádoby hrnce a do výpeku z masa vložíme nejdříve hořčičná semínka, velmi krátce osmahneme (cca 1 min.) a jakmile začnou praskat, přidáme k nim pokrájenou cibuli a česnek.

Směs promícháme a trochu opražíme a vrátíme k ní maso. Vše zalijeme vínem, vývarem a přidáme kvalitní dijonskou hořčici. Na vrch položíme snítku rozmarýnu. Nastavíme program STEW (Dušení) na 28 minut.

Jakmile máme hotovo, vyjmeme z hrnce maso (pořád ho udržujeme v teple) a vmícháme do omáčky smetanu, vše prohřejeme a zredukujeme na hustší omáčku. Bude to trvat pouze chvíli. Do omáčky vrátíme maso a udržujeme v teple.

Posledním krokem je vaření přílohy – mladé brambory s mrkví. Výhodou je, pokud máte ještě jednu nádobu hrnce (nechá se samostatně přikoupit), protože pak máte přílohu za chvilku hotovou. Umyté malé brambůrky překrojíme, dáme do hrnce se zbylou 1/3 másla, trochou soli, umytou mrkví s natí a snítkou rozmarýnu. Nastavíme program OVEN (Pečení) 15 – 17 minut na 140 °C.

TIP:

Tento luxusní pokrm servírujeme nejlépe s bílým vínem. Volila jsem rakouské víno Heideboden Weiss, bílé cuvée z odrůd Grüner Veltliner, Welschriesling a Chardonnay. Víno pochází z vinařství Paul Achs z rakouského regionu Burgenland. Je voňavé a současně velmi jemné a s naším chuťově výrazným králíkem parádně ladilo.

Sdílejte