Knedlík na mnoho způsobů: kynutý, bramborový, Pálffyho nebo plněný

Moje babička vařila knedlíky ve velkém hrnci v páře položené na kusu lněné látky. Také si moc dobře pamatuji první pokusy mojí mámy, kdy knedlíky imitovaly rohlíky. Nabyla jsem proto dojmu, že jsou knedlíky hrozně složitá záležitost a nedělala je. Velká škoda. Multifunkční hrnec zvládá vaření v páře bravurně a s vírou v perfektní výsledek si můžete hrát s různou variací knedlíků. Vybrala jsem si několik receptů a jeden z mých dnů proměnila v knedlíkový. Ve výsledku není třeba hledat dokonalost tvarů, k tomu se propracuje člověk postupně. Ale ta chuť prvních vlastnoručních knedlíků ….

Kynutý knedlík


Potřebujeme:

250 g hrubé a polohrubé mouky smíchané v poměru 50:50

1/2 lžičky soli

150 ml mléka, podmáslí nebo vody

1 žloutek

½ kostky droždí

½ lžičky cukru

1 lžíce másla

Postup:

Necháme vzejít droždí s trochou teplé vody a cukru, poté přidáme žloutek a přilijeme teplý kefír. Můžete použít i mléko nebo minerálku, ale s kefírem bude knedlík krásně vláčný.

Do mísy dáme mouku, sůl, přidáme kvásek a zaděláme na vláčné těsto. Z těsta vypracujeme bochánek a necháme kynout na teplém místě – měl by zdvojnásobit svůj objem. Aby neoschnul, vršek bochánku pomoučíme. Pak těsto propracujeme, rozdělíme na dvě části nebo uděláme jednu větší šišku a necháme ještě kynout asi 20 minut. Poté vložíme do nádoby hrnce, nastavíme vaření v páře 35 minut. Hotovo.

Bramborový knedlík


Potřebujeme:

1 větší šiška / příprava do hodiny

500 g brambor

1 celé vejce

100 g hrubé mouky

100 g dětské krupice

sůl

Postup:

Brambory uvaříme v páře – podle velikosti to bude trvat cca 20 minut. Vychladlé a oloupané brambory prolisujeme na vál. Přidáme vejce, sůl, prosátou mouku a krupici a zpracujeme na pevné těsto. Vytvoříme šišku, kterou vložíme na nástavec pro vaření v páře. V hrnci zvolíme program vaření v páře 25 minut.

Bramborový knedlík s uzeným masem a cibulkou


Potřebujeme:

1 větší šiška / příprava do hodiny

500 g brambor

1 celé vejce

100 g hrubé mouky

100 g dětské krupice

1 stroužek česneku (nemusí být)

100 g uzeného masa

1 cibule

100 g hrubé mouky

100 g dětské krupice

1 lžíce sádla

Postup:

Nakrájenou cibulku osmahneme na lžíci sádla, přidáme uzené a na kostičky nakrájené maso. Opečeme a necháme vychladnout. Poté, stejně jako u klasického bramborového knedlíku, uvaříme brambory v páře, oloupeme a prolisujeme na vál. Přidáme vejce, sůl, drcený a nakrájený stroužek česneku, prosátou mouku a krupici a zpracujeme na pevné těsto. Vyválíme a dovnitř zapracujeme maso s cibulkou. Vytvoříme šišku, kterou vložíme na nástavec pro vaření v páře. V hrnci zvolíme program vaření v páře 25 minut.

Knedlík Pálffy


Potřebujeme:

2 šišky / příprava cca 1,5 hodiny

250 g rohlíků

75 g slaniny

60 g másla

100 ml smetany

2 vejce

pepř, sůl

2 lžíce nasekané petrželky a pažitky

Postup:

Tvrdší rohlíky a slaninu nakrájíme na kostky. V nádobě hrnce zahřejeme slaninu a až pustí tuk, vsypeme do ní rohlíky a opečeme – na programu FRY asi 20 minut.

Do mísy dáme změklé máslo a vsypeme osmažené kostičky rohlíků se slaninou a nasekanými bylinkami. Vejce rozšleháme ve smetaně se špetkou soli a pepřem. Vlijeme na rohlíky a necháme 20 minut nasáknout, mezitím několikrát promícháme.

Z těsta vytvoříme šišky, zabalíme do mokrého lněného nebo bavlněného ubrousku a vaříme v páře 25 minut.

TIP na závěr:

Když není čas a knedlík z času na čas koupíte, v hrnci ho perfektně ohřejete na programu VAŘENÍ V PÁŘE – bude výborný a nadýchaný. Postačí vám 10 minut.

Sdílejte