Kapustový prívarok
21. 12. 2021 TC 8010 termocooker
Tento pokrm je víc známý na Slovensku než v Čechách, ale lze najít i jeho různé varianty. Kapustový prívarok se v naší rodině vařil poměrně často jako příloha k masu: ke karbanátkům, pečené klobáse nebo k maďarskému perkeltu.
Potřebujeme:
½ hlávky menší kapusty
3 menší brambory
1 cibule
2 stroužky česneku
čerstvě mletý pepř
kmín
lžíce oleje nebo sádla
sůl
majoránka
1 lžíce mouky k zahuštění (nemusí být)
Postup:
Cibuli a česnek vložíme do mixovací nádoby s noži a při rychlosti 2 nasekáme dle potřeby. Vyměníme nástavec za míchací, přidáme lžíci tuku a necháme nejdříve zesklovatět cibulku s česnekem – teplota 100 °C, rychlost 1.
Přidáme omytou, na tenké nudličky pokrájenou kapustu, osolíme, přidáme kmín a pepř a za stálého míchání (udržujeme rychlost 1) restujeme. Zhruba po 5 min. přihodíme očištěné a pokrájené 2 brambory a podlijeme cca 300 ml vody, pak přidáme jednu nastrouhanou bramboru na zahuštění. Vodu uzpůsobíme podle množství kapusty – prívarok má být hustší, ale ne příliš.
Uzavřeme víko a dusíme dalších asi 15 minut. Na závěr přihodíme trochu majoránky, ale už nevaříme.
TIP:
Nastrouhanou bramborou prívarok zahustíme, ale kdo má rád ještě hutnější, nebojte se použít lžíci mouky.