Kapustový prívarok

Tento pokrm je víc známý na Slovensku než v Čechách, ale lze najít i jeho různé varianty. Kapustový prívarok se v naší rodině vařil poměrně často jako příloha k masu: ke karbanátkům, pečené klobáse nebo k maďarskému perkeltu.

Potřebujeme:

½ hlávky menší kapusty

3 menší brambory

1 cibule

2 stroužky česneku

čerstvě mletý pepř

kmín

lžíce oleje nebo sádla

sůl

majoránka

1 lžíce mouky k zahuštění (nemusí být)

Postup:

Cibuli a česnek vložíme do mixovací nádoby s noži a při rychlosti 2 nasekáme dle potřeby. Vyměníme nástavec za míchací, přidáme lžíci tuku a necháme nejdříve zesklovatět cibulku s česnekem – teplota 100 °C, rychlost 1.

Přidáme omytou, na tenké nudličky pokrájenou kapustu, osolíme, přidáme kmín a pepř a za stálého míchání (udržujeme rychlost 1) restujeme. Zhruba po 5 min. přihodíme očištěné a pokrájené 2 brambory a podlijeme cca 300 ml vody, pak přidáme jednu nastrouhanou bramboru na zahuštění. Vodu uzpůsobíme podle množství kapusty – prívarok má být hustší, ale ne příliš.

Uzavřeme víko a dusíme dalších asi 15 minut. Na závěr přihodíme trochu majoránky, ale už nevaříme.

TIP:

Nastrouhanou bramborou prívarok zahustíme, ale kdo má rád ještě hutnější, nebojte se použít lžíci mouky.

Sdílejte