Kachní prsa sous vide se švestkovou omáčkou a salátem z červeného zelí
21. 12. 2021 kachni prsa sous vide TC 8010 termocooker
Tento recept pochází z dílny Ley Siekel Skálové, finalistky MasterChefa. Některé recepty uvádějí, že stačí kachní prso pořádně propéct na pánvi a poté podávat. Metodou sous-vide maso krásně nasaje vůni bylin a zůstane šťavnaté. Navíc si můžete zvolit, jak moc chcete prsíčko uvařené – viz informace níže.
2 porce / 3 hodiny
Potřebujeme:
2 kachní prsa s kůží
2 snítky rozmarýnu
1/2 hlávky červeného zelí
1 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce limetkové šťávy
3 červené cibule
3 dcl portského vína
100 g švestkových povidel
Postup:
Kachní prsa očistíme a jejich kůži jemně pouze špičkou nože nařežeme na kostičky. Na studenou pánev položíme prsa kůží dolů a nízkém stupni teploty ji vypečeme (sádlo schováme), trvá to cca 15 min. Poté ještě na pár vteřin otočíme a zatáhneme z druhé strany.
Takto připravené prso vložíme do vakuovacího sáčku, přidáme snítku rozmarýnu a zavakuujeme.
Do nádoby varného robota dáme dostatek vody a nastavíme teplotu 60 °C, zakryjeme víkem, přičemž otvor necháme volný. Nastavíme čas dle tabulky sous vide – viz na konci textu.
Jakmile máme prso hotové, vyndáme ho.
Červené zelí si nakrájíme na co nejtenčí nudličky. Vložíme do mísy a osolíme, přidáme olej a limetkovou šťávu a pořádně promačkáme, dokud zelí lehce nezměkne.
Na omáčku si na sádle, které jsme si odložili, opečeme červenou cibuli dohněda. Zalijeme portským vínem a necháme svařit cca na 1/3 objemu až není cítit alkohol. Přidáme špetku soli a scedíme. Zahustíme švestkovými povidly a ještě prošleháme tyčovým mixérem. Podáváme.
TIP:
Můžete si zvolit, jestli máte rádi růžovější a jen lehce uvařené, nebo křehké, narůžovělé, víc uvařené. Sama Lea upřednostňuje úpravu velmi rare, zatímco my jsme v receptu zvolili rare.
Sous vide kachní prso cca 300 g
Velmi rare – 60 °C – 30 minut
Rare – 60 °C – 90 minut