Jemná chřestová polévka
16. 6. 2022 chřestová polévka krémová polévka
Tato chřestová polévka je velmi jemná a bude chutnat i dětem.
Potřebujeme:
1 větší šalotku
2 stroužky česneku
1 střední bramboru
6 – 7 stonek chřestu
1 lžíci olivového oleje
1,5 litru zeleninového vývaru
1 žloutek
100 ml smetany
1 lžička másla
kousek chleba na krutony
Postup:
Do robota vložíme sekací nástavec a šalotku (rozkrojenou na polovinu) s česnekem – sekáme 10 sekund, rychlost 6.
Vyměníme sekací nástavec za míchací, přidáme olivový olej a restujeme 8 minut, 95 °C.
Mezitím oloupeme bramboru a chřest. Bramboru pokrájenou na kostičky přidáme k cibulce a ještě restujeme další 2 minuty, 100 °C.
Zalijeme horkým zeleninovým vývarem, přidáme stonky oloupaného chřestu (špičky jsou zvlášť), osolíme, opepříme a vaříme 15 minut, 100 °C.
Žloutek vidličkou vyšleháme se smetanou a pomalu vlijeme do polévky.
Vložíme sekací nástavec a krátce promixujeme – rychlost 6.
Mezitím si vedle na pánvi opečeme špičky chřestu a kousky chleba nejlépe na troše másla.
Podáváme polévku horkou dozdobenou opečeným chřestem a krutony.