Jehněčí na rosé, medu a rozmarýnu
19. 11. 2018 hlavní chod jehněčí oběd
2-3 porce / cca 1,5 hodiny
Recept inspirovaný vůni Francie si zaručeně zamilujete, jakmile ho jednou uvaříte. Převzala jsem ho z kuchařky Provence, Škola provensálské kuchyně a trochu přizpůsobila pro potřeby vaření v multicookeru.
Potřebujeme:
2 jehněčí kolínka (jedno cca 400 g i s kostí)
3 lžíce medu
4 lžíce olivového oleje
8 ks nakrájených šalotek
5 stroužků česneku, drcených a krájených na plátky
2 – 3 mrkve, krájené na kolečka
1 řapík celeru, na kostičky
5 oloupaných malých cibulek (může být i červená cibulka)
1 lžička sladké červené papriky
mořská sůl, čerstvě mletý pepř, rozmarýn na dozdobení
Ingredience pro rozmarýnový nálev á la Guy Gedda:
1,5 l vody
6-7 celých větviček rozmarýnu (větších) cca 80 – 100 g
4 bobkové listy
6 kuliček jalovce
3 kuličky pepře
2 kousky sušené pomerančové kůry (cca 5 cm)
750 ml vína rosé
Postup:
Jako první si připravíme rozmarýnový nálev. Vodu přivedeme k varu, přidáme jalovec, rozmarýn, bobkové listy, sušenou kůru z pomeranče a vaříme asi 15 minut. Do nálevu přidáme víno rosé a necháme zredukovat na cca 1,5 litru, na závěr scedíme.
Maso osolíme, opepříme a osmahneme na oleji ze všech stran, dokud se nezatáhne – trvá to asi 10 minut na programu FRY. Pak maso potřeme medem a necháme ještě asi 5 minut opékat na stejném programu. V této fázi přidáme cibulku a česnek a též necháme opéct.
Maso i s výpekem zalijeme polovinou rozmarýnového nálevu, ochutíme solí a pepřem, přidáme lžičku papriky a necháme dusit 40 minut na programu STEW (DUŠENÍ).
Poté dolijeme nálev a přidáme zbytek zeleniny (mrkev, celer), zamícháme a dusíme ještě 15 minut. Na závěr lze pokrm dochutit pepřem, solí nebo medem.