Jehněčí na rosé, medu a rozmarýnu

2-3 porce / cca 1,5 hodiny

Recept inspirovaný vůni Francie si zaručeně zamilujete, jakmile ho jednou uvaříte. Převzala jsem ho z kuchařky Provence, Škola provensálské kuchyně a trochu přizpůsobila pro potřeby vaření v multicookeru.

Potřebujeme: 

2 jehněčí kolínka (jedno cca 400 g i s kostí)

3 lžíce medu

4 lžíce olivového oleje

8 ks nakrájených šalotek

5 stroužků česneku, drcených a krájených na plátky

2 – 3 mrkve, krájené na kolečka

1 řapík celeru, na kostičky

5 oloupaných malých cibulek (může být i červená cibulka)

1 lžička sladké červené papriky

mořská sůl, čerstvě mletý pepř, rozmarýn na dozdobení

Ingredience pro rozmarýnový nálev á la Guy Gedda:

1,5 l vody

6-7 celých větviček rozmarýnu (větších) cca 80 – 100 g

4 bobkové listy

6 kuliček jalovce

3 kuličky pepře

2 kousky sušené pomerančové kůry (cca 5 cm)

750 ml vína rosé

Postup:

Jako první si připravíme rozmarýnový nálev. Vodu přivedeme k varu, přidáme jalovec, rozmarýn, bobkové listy, sušenou kůru z pomeranče a vaříme asi 15 minut. Do nálevu přidáme víno rosé a necháme zredukovat na cca 1,5 litru, na závěr scedíme.

Maso osolíme, opepříme a osmahneme na oleji ze všech stran, dokud se nezatáhne – trvá to asi 10 minut na programu FRY. Pak maso potřeme medem a necháme ještě asi 5 minut opékat na stejném programu. V této fázi přidáme cibulku a česnek a též necháme opéct.

Maso i s výpekem zalijeme polovinou rozmarýnového nálevu, ochutíme solí a pepřem, přidáme lžičku papriky a necháme dusit 40 minut na programu STEW (DUŠENÍ).

Poté dolijeme nálev a přidáme zbytek zeleniny (mrkev, celer), zamícháme a dusíme ještě 15 minut. Na závěr lze pokrm dochutit pepřem, solí nebo medem.

Sdílejte