Italské rizoto s liškami
20. 1. 2023 rizoto TC 8010 TC 9010
V receptu jsou použité sušené lišky ještě loňského podzimu, které snadno a jako na slunci usušíte v sušičce Catler FD 4010.
Potřebujeme / Suroviny (2 – 3 porce):
2 hrsti sušených lišek (předem namočených alespoň 4 hodiny)
1 cibule
1 stroužek česneku
1 dcl bílého vína
200 g rýže arborio
2 lžíce másla
50 g parmazánu
½ lžičky kmínu
1 lžička tymiánu (ideální čerstvý tymián)
½ lžičky mletého pepře
500 – 700 ml vývaru
Postup:
Cibuli nakrájíme na drobné kousky a necháme smažit na lžíci másla – nastavíme 95 °C a 10 minut, rychlost míchání 1. Krátce před koncem vhodíme přes víko drcený česnek.
Přidáme propláchnutou rýži a necháme ji, aby se obalila – trvá to krátce asi 1 minutu. Nastavíme varný robot opět na 95 °C, 18 minut a rychlost 1. Víko ponecháme celou dobu otevřené.
Rýži podlijeme bílým vínem a necháme odpařit, přidáme koření a lišky i s vodou a pak postupně podléváme horkým vývarem. Rýži ochutnejte a pokud je již měkká, avšak uvnitř křupe, máte hotovo.
Nakonec zamícháme druhou lžíci másla a nastrouhaný parmazán.
Pokud chcete rizoto krémovější a tekutější, použijte celý vývar, jinak vám postačí menší množství.