Hovězí s koprovou omáčkou

4 porce / 120 minut

Potřebujeme
1 kg hovězího masa (přední, hrudí)
slaninu
sůl
celý pepř
nové koření
čerstvý kopr
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
30 g cukru
1 dl octa
100 g másla
30 g hladké mouky
1 kelímek smetany ke šlehání 33 %
vejce natvrdo
1 lžíci oleje

Postup
1. Hovězí maso prošpikujeme slaninou. Do hrnce dáme lžíci oleje. V programu FRY (Smažit) maso
zprudka opečeme.
2. Až se maso zatáhne, přidáme koření, sůl, očistěnou kořenovou zeleninu v celku a zalijeme vodou
v poměru 1 litr na 1 kg masa. Zavřeme víko a dáme vařit s programem BROTH (Vývar)
na 90 minut. Po skončení maso vyndáme, vývar přecedíme a dáme stranou.
3. V hrnci si připravíme jíšku z mouky a másla tak, že nastavíme v programu FRY (Smažit)
čas 1 minutu a mícháme. Poté dáme jíšku stranou.
4. V hrnci svaříme ocet, cukr a čerstvý nasekaný kopr tak, že nastavíme v programu FRY (Smažit)
čas 3 minuty. Pokud chceme omáčku sladší, vaříme celé 3 minuty, až se ocet téměř vyvaří
a budou se tvořit velké bubliny. Pokud chceme omáčku kyselejší, stačí povařit cca 1-2 minuty.
5. Na závěr vše v hrnci smícháme: do směsi s koprem přidáme horký vývar, promícháme a přidáme
jíšku. Nakonec omáčku zjemníme smetanou. V programu FRY (Smažit) nastavíme čas 1 minuta
a omáčku promícháme a prohřejeme.
6. Podáváme s nakrájeným masem na plátky a můžeme přidat vejce natvrdo.

Sdílejte