Hovězí na voňavém koření
3. 9. 2019 batáty hlavní chod hovězí maso
S naším multicookerem si na přípravu hovězího masa troufnete kdykoli a vždy máte jistotu, že výsledek bude perfektní. On to prostě umí. Exotické koření, především badyán, dodá pokrmu zvláštní a velmi lákavou vůni, hovězí kližka byla tak lahodná, že prostě neodoláte. Klidně udělejte víc omáčky, protože každý člen u stolu bude chtít přidat.
4 porce / 60 minut
Potřebujeme:
1 kg hovězí kližky
2 střední mrkve
2 řapíky celeru
1 větší cibuli
5 cm čerstvého zázvoru
1 chilli papričku
2 lžíce ghí nebo oleje
2 hvězdičky badyánu
1 svitek skořice
1 litr hovězího vývaru
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce vinného octa
2 lžíce medu
2 batáty
1 střední bramboru
100 g másla
sůl a pepř
Postup:
Maso pokrájíme na větší kostky (cca 4-5 cm). Do nádoby hrnce přidáme kousek ghí nebo oleje a maso zprudka zatáhneme na programu FRY (Smažit) cca 8-9 minut.
Mezitím si očistíme a pokrájíme cibuli, mrkev a celer na větší kousky, zázvor a chilli nadrobno. Jakmile je maso orestované, vyjmeme ho na chvíli z hrnce a ve výpeku osmažíme pokrájenou zeleninu a koření – program FRY (Smažit) zhruba 7 minut.
Maso vrátíme do nádoby hrnce k zelenině, vše zalijeme vývarem, přidáme sojovou omáčku, ocet a na závěr med. Nastavíme program STEW (Dusit) na 40 minut. Maso by se mělo rozpadat. Chcete-li omáčku hustší, nechejte ji zredukovat.
Batáty s bramborem oloupeme a uvaříme doměkka. Můžeme je pouze podlít vodou a uvařit je v páře s trochou másla a pak rozšťouchat. Poté do nich přidáme zbytek másla, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
K pokrmu se hodí koriandr, thajská bazalka nebo i petrželka, my vsadili na bazalku.