Hovězí na voňavém koření

S naším multicookerem si na přípravu hovězího masa troufnete kdykoli a vždy máte jistotu, že výsledek bude perfektní. On to prostě umí. Exotické koření, především badyán, dodá pokrmu zvláštní a velmi lákavou vůni, hovězí kližka byla tak lahodná, že prostě neodoláte. Klidně udělejte víc omáčky, protože každý člen u stolu bude chtít přidat.

4 porce / 60 minut

Potřebujeme:

1 kg hovězí kližky

2 střední mrkve

2 řapíky celeru

1 větší cibuli

5 cm čerstvého zázvoru

1 chilli papričku

2 lžíce ghí nebo oleje

2 hvězdičky badyánu

1 svitek skořice

1 litr hovězího vývaru

2 lžíce sojové omáčky

2 lžíce vinného octa

2 lžíce medu

2 batáty

1 střední bramboru

100 g másla

sůl a pepř

Postup:

Maso pokrájíme na větší kostky (cca 4-5 cm). Do nádoby hrnce přidáme kousek ghí nebo oleje a maso zprudka zatáhneme na programu FRY (Smažit) cca 8-9 minut.

Mezitím si očistíme a pokrájíme cibuli, mrkev a celer na větší kousky, zázvor a chilli nadrobno. Jakmile je maso orestované, vyjmeme ho na chvíli z hrnce a ve výpeku osmažíme pokrájenou zeleninu a koření – program FRY (Smažit) zhruba 7 minut.

Maso vrátíme do nádoby hrnce k zelenině, vše zalijeme vývarem, přidáme sojovou omáčku, ocet a na závěr med. Nastavíme program STEW (Dusit) na 40 minut. Maso by se mělo rozpadat. Chcete-li omáčku hustší, nechejte ji zredukovat.

Batáty s bramborem oloupeme a uvaříme doměkka. Můžeme je pouze podlít vodou a uvařit je v páře s trochou másla a pak rozšťouchat. Poté do nich přidáme zbytek másla, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

K pokrmu se hodí koriandr, thajská bazalka nebo i petrželka, my vsadili na bazalku.

Sdílejte