Houskový kynutý knedlík

S našim TC 8010 se vám zaručeně povedou ty nejlepší kynuté knedlíky, ušetříte si spousty práce a po uvaření v páře budou jemné, nadýchané, nejlepší, co jste kdy jedli.

Potřebujeme:

500 g hrubé mouky

½ lžičky soli

1 vejce

1 sáček sušeného droždí

300 ml vlažného mléka

½ staršího rohlíku nebo housky

olej na potírání

Postup:

Suroviny není třeba zvlášť odvažovat – vše udělá přístroj. Do nádoby termocookeru vložíme sekací nástavec, který nám v tomto případě těsto krásně vypracuje.

Do nerezové nádoby nasypeme mouku (odvážíme 500 g) a sůl a dobře promícháme. Ohřejeme mléko na teplotu těla, vsypeme do něj droždí a zamícháme. Přidáme vejce a opět promícháme.

Mléko s droždím a vejcem vlijeme do mouky. Nastavíme čas 6 minut, rychlost 1. Poté stěrkou seškrábneme mouku ze stěn, vsypeme kostičky pečiva a necháme míchat dalších 5 minut.

Hotové těsto z robota vyklopíme na pomoučenou desku a propracujeme do kulatého tvaru. Přeložíme do teplé mísy a necháme kynout asi 45 minut až 1 hodinu.

Poté vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na 2 poloviny a vypracujeme šišky.

Parní tác potřeme olejem, umístíme na něj obě šišky a necháme ještě chvilku kynout. Těsně před vařením je lehce potřeme olejem (já to neudělala a popraskaly, to ale nic nemění na chuti).

Do nerezové nádoby termocookeru nalijeme vodu (alespoň 1,5 litru), na vrch umístíme parní nástavec a knedlíky vaříme v páře cca 35 – 40 minut s teplotou 120 °C. Vzniknou nám dvě krásné šišky. Hotové knedlíky nakrájíme nití.

Sdílejte