Houskový kynutý knedlík
16. 6. 2022 houskový knedlík knedlíky kynutý knedlík na páře
S našim TC 8010 se vám zaručeně povedou ty nejlepší kynuté knedlíky, ušetříte si spousty práce a po uvaření v páře budou jemné, nadýchané, nejlepší, co jste kdy jedli.
Potřebujeme:
500 g hrubé mouky
½ lžičky soli
1 vejce
1 sáček sušeného droždí
300 ml vlažného mléka
½ staršího rohlíku nebo housky
olej na potírání
Postup:
Suroviny není třeba zvlášť odvažovat – vše udělá přístroj. Do nádoby termocookeru vložíme sekací nástavec, který nám v tomto případě těsto krásně vypracuje.
Do nerezové nádoby nasypeme mouku (odvážíme 500 g) a sůl a dobře promícháme. Ohřejeme mléko na teplotu těla, vsypeme do něj droždí a zamícháme. Přidáme vejce a opět promícháme.
Mléko s droždím a vejcem vlijeme do mouky. Nastavíme čas 6 minut, rychlost 1. Poté stěrkou seškrábneme mouku ze stěn, vsypeme kostičky pečiva a necháme míchat dalších 5 minut.
Hotové těsto z robota vyklopíme na pomoučenou desku a propracujeme do kulatého tvaru. Přeložíme do teplé mísy a necháme kynout asi 45 minut až 1 hodinu.
Poté vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na 2 poloviny a vypracujeme šišky.
Parní tác potřeme olejem, umístíme na něj obě šišky a necháme ještě chvilku kynout. Těsně před vařením je lehce potřeme olejem (já to neudělala a popraskaly, to ale nic nemění na chuti).
Do nerezové nádoby termocookeru nalijeme vodu (alespoň 1,5 litru), na vrch umístíme parní nástavec a knedlíky vaříme v páře cca 35 – 40 minut s teplotou 120 °C. Vzniknou nám dvě krásné šišky. Hotové knedlíky nakrájíme nití.