Houbová polévka se smetanou
Typicky podzimní polévka z čerstvých hub má mnoho variant a s klidným svědomím si ji uvařte bez zeleniny, zato s pořádnou dávkou hub a brambor. Výraznější chuti docílíte, pokud smícháte kysanou a sladkou smetanu v poměru 50 : 50.
Potřebujeme:
čerstvé houby, očištěné pokrájené na větší kousky
1 cibule
1 česnek (stroužek)
2 – 3 střední brambory
1 mrkev
1 lžíce pohankové mouky (nemusí být)
250 ml sladké a kysané smetany v poměru 50:50
drcený kmín, pepř, sůl
2 lžíce másla
petrželová nať
Postup:
Multicooker nastavíme na program FRY (Smažení) 10 minut. Mrkev i cibuli oloupeme a pokrájíme, cibuli nadrobno. V nádobě multicookeru rozpustíme máslo, cibuli a mrkev krátce orestujeme – na programu FRY (Smažení) cca 4 minuty. Přidáme pokrájené houby a promícháme. Krátce před koncem přidáme 1 lžíci mouky a očištěný a rozdrcený česnek, ale restujeme už jen krátce, aby česnek nezhořkl.
Základ polévky trochu osolíme, opepříme a doladíme špetkou kmínu. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a přihodíme brambory. Nastavíme program STEW (Dušení) na 18 minut.
V poslední fázi přimícháme smetany – v misce je metličkou společně vyšleháme a vlijeme do polévky. Dobře promícháme a už jen krátce povaříme – nejlépe při otevřeném víku na programu MULTICHEF, pár minutek 90 °C. Do hotové polévky už jen přisypeme petržel a podáváme.